Is alcoholisme erfelijk?

Nils, 17 jaar
16 november 2008

Zijn de omgevingsfactoren bepalend voor alcoholisme of is alcoholisme erfelijk? Bestaat er iets als een alcoholisme-gen of kan je geboren worden met een drang naar alcohol?

Antwoord

Beste Nils,

Je kan inderdaads geboren worden met een drang naar alcohol. Dit noemt men het foetaal alcoholismesyndroom. Maar dit ontstaat enkel wanneer de moeder alcoholiste is; de alcohol gaat door de placenta naar de baby. Deze kinderen moeten dus ontwennen na hun geboorte. Vaak hebben zij ook andere afwijkingen, want naast teveel alcohol, kregen de meesten te weinig goede voedingssstoffen.

Een bepaald alcoholisme-gen, is niet bekend, maar er zit zeker een erfelijke component in. Waarschijnlijk speelt een combinatie van genen een rol. Maar dit is alleen belangrijk wanneer je blootgesteld wordt aan alcohol. Zolang je geen alcohol geproefd hebt, is er ook geen probleem.

Dus de meest doorslaggevende factor is de omgeving. Alcohol drinken is lekker, is gezellig, hoort bij het uitgaan. Personen met een zekere aanleg, met andere problemen zoals stress, een depressie,... zullen vlugger overslaan naar een overmatig alcoholgebruik. Anderen zullen sociale drinkers blijven: een glaasje wijn bij het eten omdat het lekker is of voor de gezelligheid. Maar dan blijft het beperkt.

Vaak is het ook zo dat jongeren (en dan vooral tieners) zichzelf willen bewijzen en denken dat alcohol drinken, stoer is. Dit is absoluut niet het geval.

In principe hebben we geen alcohol nodig in een gezonde voeding. Toch gaan we het niet verbieden, omdat het dan extra aantrekkelijk wordt (wat niet mag is altijd beter!). Voor kinderen is het uiteraard verboden. Voor volwassenen:

voor mannen: 2 consumpties/dag en voor vrouwen 1 consumptie per dag (1 consumptie whiskey is natuurlijk in hoeveelheid minder dan 1 glas bier; dit wordt bepaald door het alcoholgehalte in de drank).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be