Welke factoren hebben een invloed op de temperatuur?

Jens, 18 jaar
13 november 2008

Ik zou graag willen weten welke factoren (menselijke/natuurlijke of andere) invloed hebben op de temperatuur.

Antwoord

 Temperatuur in de natuurkunde is de gemiddelde kinetische energie (botsingenergie) van de deeltjes. Je kan de temperatuur dus verhogen door de deeltjes sneller te laten bewegen door op een of andere manier energie toe te voegen. Dit kan door een chemische reactie (verbranding), het leveren van arbeid op het gas (samendrukking), de absorptie van energie uit elektromagnetische of akoestische golven…

 

 

 

Reacties op dit antwoord

  • 24/11/2008 - Jens (vraagsteller)

    Ik had eigenlijk verwacht wat er een invloed heeft op de temperatuur, zoals broeikasgassen, vochtigheid, enz.

  • 29/11/2008 -  (wetenschapper)

    Als we de warmtebalans van de Aarde maken, dan wordt deze in belangrijke mate gevoed door de invallende zonnestraling. Een deel van die invallende straling wordt al onmiddellijk gereflecteerd (dit noemen we het albedoeffect). Voor de totale Aarde bedraagt dat 30%. Maar sneeuw en ijs hebben een reflectievermogen dat gaat tot 80%. Dus je ziet al dat de grootte van de ijskappen een regulerende rol gaan spelen in de klimaatregeling. De rest van de invallende zonnestraling wordt geabsorbeerd door Aarde en atmosfeer en vervolgens terug afgegeven als infraroodstraling. Stel dat de warmtebalans in evenwicht zou zijn, en dus evenveel energie terug zou worden afgegeven aan de ruimte (de Aarde als een 'zwarte straler') dan zou de globale temperatuur op Aarde -18°C bedragen, en dus niet de 15°C die we nu kennen. De warmtebalans is dus niet in evenwicht. Warmte wordt vastgehouden door de atmosfeer. Dit is het broeikaseffect. Wat zijn nu mogelijke regulerende factoren: (1) externe factoren zoals variatie in zonneactiviteit (11-jarige zonnevlekcyclus) of variatie in kosmische straling (er zijn collega's die van mening zijn dat de huidige klimaatsopwarming alles te maken hebben met variatie in de kosmische straling) (2) variaties in albedo van ijs, sneeuw, wolken (afkoelend effect) (3) variaties in fijn stof in de hogere atmosfeer; dit fijn stof kan veroorzaakt zijn door menselijke vervuiling of door vulkaanuitbarstingen (zie concept van nucleaire winter) (afkoelend effect) (4) variaties in concentratie van broeikasgassen (koolzuurgas, methaan, waterdamp) (opwarmend effect) En dan heb ik waarschijnlijk nog parameters vergeten. Het systeem dat we nu Planeet Aarde noemen, is zo complex dat alle mogelijke processen in de geosfeer, biosfeer, hydrosfeer en atmosfeer zo nauw met elkaar verbonden zijn in positieve en negatieve terugkoppelingslussen. Maar uiteindelijk houdt dit systeem goed stand als globale thermostaat.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be