Waarom kunnen we co2 niet vloeibaar maken als oplossing om uitstoot te verminderen?

alaa, 18 jaar
3 november 2008

Waarom maken we bij grote fabrieken geen installatie die een gedeelte opvangt en de CO2 tot een vloeibaar product maakt dat we daarna nog nuttig kunnen gebruiken ook?

Antwoord

Hallo Alaa,

Daarvoor zijn een paar redenen. De eerste is dat grote fabrieken helemaal niet zo'n gigantisch deel van de menselijke CO2-uitstoot veroorzaken. De industrie als geheel komt maar aan zo'n 20%. Als we erin zouden slagen om die te verwijderen, is dat een stap in de goeie richting, maar zeker niet de oplossing van het probleem.
Ten tweede bestaat er zoiets als de tweede wet van de thermodynamica, die zegt dat je niet iets kan afkoelen en/of comprimeren zonder arbeid te verrichten. Dat betekent dat je extra energie gaat verbruiken om je afval-CO2 vloeibaar te maken, en daarmee méér CO2 produceert dan je vloeibaar kan maken in het proces. Dat helpt dus helemaal niet.
En ten derde is het maar de vraag waarvoor je vloeibaar CO2 nuttig zou willen gebruiken - dat impliceert meestal dat je het uit zijn gasfles te voorschijn moet halen, en dat het uiteindelijk toch wel weer in de atmosfeer terecht komt.
Dus nee, met grote fabrieken om CO2 vloeibaar te maken zullen we er niet komen. Er wordt wel nagedacht over zogenaamde "sequestratie", door CO2 ondergronds of diep in de oceaan te bewaren, maar echt praktisch lijkt dat tot nu toe allemaal niet te zijn.
Het afvalprobleem oplossen begint nog steeds bij jezelf - zet de verwarming eens een graadje lager, en neem wat meer de fiets in plaats van de auto...

Ik hoop dat dat de dingen een beetje meer in perspectief plaatst !

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Christophe Vande Velde

chemie, organische chemie, organische synthese, materiaalwetenschappen, organische electronica, kristallografie, x-straaldiffractie, structuur-eigenschapsrelaties, organische zonnecellen

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw