Ik heb weleens gehoord dat suiker puur vergif is voor je lichaam. Suiker zou ook de voedingsbron zijn voor het beruchte candidaschimmeltje. Hoe voorzichtig moet je zijn met het gebruik van (geraffineerde) suiker?
Beste Alie,
De suiker die we doorgaans in de keuken gebruiken is tafelsuiker of sucrose. Dit disacharide (bestaat uit de 2 suikermoleculen glucose en sucrose die aan elkaar gebonden zijn) komt voor als vaste kristallen en wordt door onze smaakpapillen geproefd als zoet. Sucrose wordt doorgaans gewonnen uit de suikerbiet of uit suikerriet. Suiker was vroeger een luxeproduct, maar is nu goedkoop en overal te krijgen. Suiker is een belangrijk ingrediënt in biscuiterie en desserten, omwille van zijn zoete smaak, maar ook omdat het structuur kan geven en bederf kan tegengaan. Suiker is dus niet enkel lekker, maar kan ook nuttig zijn in bepaalde producten. Suiker moet echter met mate geconsumeerd worden. Er wordt aanbevolen om niet meer dan 10% van de energie-opname van je dieet uit suiker te halen. De belangrijkste gezondheidsrisico's die samenhangen met een overdreven suikerconsumptie zijn: tandbederf, diabetes (suikerziekte) en zwaarlijvigheid. Doordat sucrose snel en gemakkelijk oplost, zal het ook snel uit de mond verdwijnen en is het waarschijnlijk niet de voornaamste oorzaak van tandbederf (dat zijn dan eerder moeilijker oplosbare suikers). Suikerziekte van het 2de type (ouderdomsdiabetes) kan worden veroorzaakt door een te grote suikeropname in je dieet. Glucose wordt dan onvoldoende uit het bloed verwijderd en dit kan uiteindelijk leiden tot orgaanschade. Tenslotte wordt een suikerrijke voeding vaak in verband gebracht met overgewicht. Suiker is erg energierijk en kan wanneer het niet verbruikt wordt, omgezet worden in lichaamsvet.
Eenvoudige suikers (glucose, fructose, sucrose, maltose) zijn inderdaad ook een voedingsbron van gisten (zoals candida), maar of een verhoogde suikeropname ook leidt tot een groter risico op candidabesmetting is mij niet bekend.
Samengevat suiker is lekker en is geen 'puur vergif', maar zoals bij veel levensmiddelen is het ook hier 'geniet, maar eet met mate'.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.