Er wordt zeer veel onderzoek gedaan naar buitenaards leven in zowel zijn intelligente als zijn eencellige vorm (bijvoorbeeld SETI), maar toch levert het geen concrete resultaten op zoals het effectief vinden van een ruimtewezen (of toch niet dat ik weet).
Waarom wordt het onderzoek naar buitenaards leven dan voortgezet? Wat zijn de voordelen van dit onderzoek? Zorgt het voor wetenschappelijke vooruitgang? Op welke manier dan en in welke wetenschappelijke takken?
Ik ben op zoek naar concrete redenen waarom dit onderzoek blijft duren en waarom het niet stopgezet wordt.
SETI zelf beantwoordde deze vraag o.a. met: 'We won't find out if we are alone if we don't look.'
Maar is dit niet wat makkelijk gezegd? Wat als we binnen 50 jaar nog steeds niets gevonden hebben? Het is toch zoeken naar een speld in een hooiberg zonder te weten of er effectief een speld is? Waarom dat geld niet gewoon gebruiken voor andere zaken waar dringend aan gewerkt moet worden zoals de armoede i.p.v. investeren in het zoeken naar iets waarvan men niet zeker is dat men het zal vinden? Waarom is dit onderzoek zo belangrijk?
De reden waarom men blijft zoeken, is omdat het een vraag betreft waarnaar we heel nieuwsgierig zijn.
Voor een goed begrip: hier gaat heel weinig (overheids)geld naartoe, dit is zelfs het type van project waarvoor het heel moeilijk is om overheidsmiddelen te vinden, juist omdat de kans op succes zo gering is. Het SETI-project, en andere gelijkaardige projecten, doet het met relatief weinig middelen, vaak ook via vrijwillige medewerkingen. In elk geval kan er met die middelen weinig armoede verholpen worden!
Het is dus meer de vraag waarom mensen zich blijven inspannen om iets te vinden dat heel moeilijk te vinden is. Het antwoord is: als je het vindt, dan is het bingo! Het is zoals de lotto: de kans dat je het grote lot wint, is erg gering, maar zovelen doen mee. Want geef toe, als we elders leven zouden vinden, dan zou dat toch geweldig zijn. De vraag of er elders in het heelal ook leven is, leefde al in de Griekse oudheid. Degene die het eerste teken vindt, schrijft wereldgeschiedenis. Het zou een evenement zijn zonder weerga, met verstrekkende maatschappelijke gevolgen.
Persoonlijk denk ik dat het niets wordt met SETI, maar toch heb ik bewondering voor degenen die blijven zoeken, en betuig ik ze graag mijn (morele) steun. En uw suggestie dat je alleen maar moet zoeken als je zeker bent te vinden, bestrijd ik. Want het is fundamenteel onderzoek, gesteund op nieuwsgierigheid in de eerste plaats, dat voor de belangrijkste en ook nuttigste doorbraken heeft gezorgd.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.