Wat is antimaterie? Kan dit een nieuwe bron van energie vormen?

debadts, 15 jaar
6 mei 2008

Antwoord

Antimaterie is materie bestaande uit zogenaamde antideeltjes. Voor alle soorten deeltjes bestaat er een antideeltje met tegengestelde lading en zelfde massa. Zo bestaat er een anti-elektron met positieve lading (ook wel positron genoemd) en een anti-proton met negative lading. Alle anti-materie is uit anti-deeltjes opgebouwd, zo bestaat een deeltje anti-waterstof uit een anti-proton en een anti-elektron. Met dit anti-waterstof zou je dan theoretisch anti-waterstofgas kunnen maken enz. Er zouden dus (theoretisch gezien) ook ergens anti-mensen kunnen rondlopen, met anti-kleren en anti-auto's...
Waarom is antimaterie nu zo speciaal: wel, wanneer een deeltje antimaterie in aanraking komt met een deeltje materie, vernietigen beide elkaar en wordt het verschil in massa tussen beide omgezet in energie en uitgestraald in de vorm van licht. Het is al zeer moeilijk om antimaterie kunstmatig te maken, maar dit maakt het ook zeer moeilijk om het op te slaan. Zelfs in contact met gewone lucht, vernietigt de antimaterie zichzelf!
Dus om te antwoorden op jouw vraag: misschien kunnen we antimaterie ooit gebruiken om energie op te wekken, maar dan zullen we wel een goedkope manier moeten vinden om het te maken en op te slaan. Men hoopt ooit antimaterie te kunnen ontginnen uit het heelal, maar dan nog zal het in kleine hoeveelheden zijn. Misschien komen er dus ooit antimaterie-motoren, maar voor het ogenblik is het nog verre sciencefiction.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw