Wie drukt het geld en waarom "cheaten" we niet in deze tijden van crisis?

Sven, 18 jaar
27 oktober 2008

De titel zegt het al: wie heeft eigenlijk het 'maken' van het geld in handen? Is dat de wereldbank ofzoiets?
Uiteindelijk is geld relatief goedkoop te maken neem ik aan. Waarom kan er bij uitzondering geen extra geld worden bijgemaakt om problemen op te lossen, bijvoorbeeld in deze tijden van economische crisis. Is het niet beter het systeem tijdelijk te omzeilen dan een grote bank failliet te laten gaan, bijvoorbeeld? Ook zo in het geval van de schuld van Afrikaanse landen.

Antwoord

Dag Sven,

zoals ik ook al op vraag vraag 5746 heb, is het helaas niet zo eenvoudig. Geld is maar een middel om transacties van waarde te vergemakkelijken, en is op zich, zoals je zelf ook aangeeft ivm het gemak om het bij te maken, eigenlijk zo goed als niets waard. Stel dat we in Europa alle rijkdom (waarde) bezitten, en Afrika heeft een bezit van 0. We verdubbelen nu het aantal briefjes in omloop. Stel dat we die zelf bijhouden, dan wil dat gewoon zeggen dat alles dubbel zoveel euro's gaat kosten (een inflatie van 100%). Als we hetgeen we hebben bijgedrukt aan Afrika zouden geven, zou dat grosso modo betekenen dat we Afrika de mogelijkheid geven om de helft van onze rijkdom op te kopen. Wij zijn echter die helft gewoon kwijt. De totale som aan waarde blijft echter in beide gevallen hetzelfde als voor het bijdrukken van geld.

Geld bijdrukken is dus niet een vrijblijvend iets, en heeft altijd één of andere min of meer verborgen kostprijs. Het probleem is ingewikkelder, en gaat bijvoorbeeld over het feit dat bedrijven door de bankcrisis moeilijker aan een lening geraken om investeringen te doen, en dat er daardoor minder mensen aan het werk worden gezet en minder reële productie zou zijn (auto's, computers, gebouwen, ... etc.) En dat zet dus onze échte rijkdom op de helling. Daar proberen de centrale banken dus inderdaad iets aan te doen door meer geld op de markt te gooien, maar we moeten ons realiseren dat dat bijvoorbeeld een gevaar inhoudt aan inflatie, en dus een effect heeft op de prijs die jij en ik betalen voor een bus melk in de supermarkt.

Vriendelijke groet,

Bart

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be