De verschillende noten die we gebruiken in de muziek hebben een bepaalde frequentie. Het verschil tussen die frequenties is blijkbaar niet vast. Wat is het juiste verband tussen de noten?
De frequentie van muzieknoten verloopt exponentieel. Tussen opeenvolgende noten meten we dan ook geen vast verschil (optelling), maar wel een vaste factor (vermenigvuldiging).
De frequentie van een noot die een octaaf hoger is gelegen dan een andere is steeds het dubbel van die andere noot. Dat octaaf wordt verdeeld in 12 gelijke delen (dit is de meest gebruikte, westerse, evenredigzwevende stemming). Tussen opeenvolgende noten zit dan een factor gelijk aan de 12e-machtswortel uit 2, ook te schrijven als 21/12.
Op die manier, als men een octaaf heeft, is dit een verschil van 12 noten. De frequentie wordt dan 12 keer na elkaar vermenigvuldigd met 21/12, dus vermenigvuldigd met 21/12 * 12 = 212/12 = 21 = 2. Voor een afstand van een reine kwart (5 noten verschil) vermenigvuldigt men de frequentie met 25/12, voor een afstand van een reine kwint (7 noten verschil) met 27/12, enz.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
informatica, digitale signaalverwerking, met focus op bewerken en verwerken van audio en muziekgegevens