Kan een vliegtuig landen op de oceaan? Wat is het nut van een reddingsvest?

Jasper, 18 jaar
10 oktober 2008

Ik studeer lucht- en ruimtevaartechniek. Al enkele keren kreeg ik de vraag of een vliegtuig (hiermee bedoel ik een commerciƫle jet genre A320 of B737) kan landen op water.

Ik kan me moeilijk voorstellen dat een vliegtuig kan landen op water aangezien bij de minste beweging naar links of naar rechts de vleugels het water raken en afbreken. Dit met als reactie dat ook de romp van het vliegtuig waarschijnlijk gekatapulteerd wordt en in stukken van elkaar vliegt.

Zijn er al precedenten geweest van vliegtuigen die een veilige noodlanding hebben kunnen maken op de oceaan?

Een bedenking die ik samen met een van m'n vrienden maakte toen we hierover discussieerden: "Hoeveel levens zouden er de laatste 50 jaar al gered zijn doordat er in elk vliegtuig voor elke passagier een zwemvest aanwezig is?"
Verondersteld dat dit aantal redelijk klein zou zijn, zou het dan niet economischer, ethischer en gewoon beter zijn om al het geld dat kruipt in de reddingsvesten (productie, inspectie,vervanging en gewicht) te investeren in andere veiligheidsmaatregelen die misschien veel meer levens kunnen redden?
We zouden dan wel de demonstratie van de (meestal knappe) stewardess moeten missen en we waren er nog niet uit of het afschaffen van reddingsvest dan wel vooruitgang was.

Vriendelijke groet

Antwoord

Beste,

Onlangs is er in de Verenigde Staten toch een Boeing geland op het water!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw