Hoe leen je het best voor een verbouwing? Betaal je de eerste facturen best met eigen of "geleend" geld?

Astrid, 30 jaar
2 oktober 2008

Stel, je gaat je huis verbouwen. Je hebt wat spaargeld, maar je moet er ook voor lenen. De eerste kosten van de verbouwing lopen eind 2008 binnen (architect ontwerp/bouwaanvraag) en de verbouwing zal pas klaar zijn in 2010 (eerst nog aannemer zoeken, wachten tot die beschikbaar is om de werken te starten, die dan ook nog een paar maanden duren).

Hoe ga je best te werk:
1) de eerste facturen die binnenkomen betaal je van je spaargeld. Als dat op is, spreek je het geld van een lening aan.
2) je opent meteen die lening, en je spaargeld zet je pas in voor de laatste facturen. (voordelig scenario indien je denkt dat de rentevoeten in het komende jaar gaan stijgen. Anderzijds is de rentevoet op een lening doorgaans hoger dan wat spaargeld opbrengt, dus in die zin is dit scenario niet logisch.)

Zijn er bepaalde voor-/nadelen die je bij deze keuze zeker niet over het hoofd mag zien?

Antwoord

Geachte mevrouw,

Naast de economische factor van intrest op geleend geld is er nog de bouwrealiteit.

Slechts weinige kandidaat-bouwers (ongeacht of beroep gedaan wordt op een architect of niet) slagen er in de bouw/verbouwing te realiseren binnen het vooraf geraamde budget. Dit hoeft niet noodzakelijk te maken te hebben met meerprijzen aangerekend door aannemers doch met onvoorziene omstandigheden of wijzigingen in het bouwprogramma:

bvb bij het wegbreken van een muur blijkt dat onder de resterende muurdelen geen fundering zit... gevolg is wegbreken van extra muurdelen en opnieuw bouwen

bvb bij het uittekenen van een badkamer gaat de kandidaatbouwer kijken naar de materialen zoals door de aannemer aangeboden en ziet in de showroom een meer luxueuze uitvoering...

Dus:

Indien je budget ruimschoots de kosten van de eerste facturen architect dekt (en je dus nog budgettaire ruimte over hebt) dan kan je deze best met eigen fondsen betalen om intresten twee jaar voor datum te vermijden. Om de economie en de bouw (die zijn dip zal kennen later dit jaar vermoedelijk) aan te zwengelen mogen we misschien nog een rentedaling verwachten.

Vanaf de eerste facturen van aannemers is het evenwel aan te raden om deze met geleend geld te betalen. Aflossing van intresten en kapitaal zullen tevens kunnen ingebracht worden als aftrekpost in je belastingaangifte. Het laat je tevens een noodbudget aan eigen middelen om je misschien wat extra luxe te permitteren in de afwerkingsfase.

Met vriendelijke groeten,

ir. Patrick Godelie

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw