Het heeft te maken met de vermindering van de luchtweerstand en dus is reeds bewezen dat een golfbal met putjes een grotere afstand af legt dan een gladde bal.
Beste Tammo,
De aerodynamische weerstand op een voorwerp is in feite samengesteld uit 2 componenten, de ene is afkomstig van de drukverdeling op het voorwerp (vormweerstand) en de andere afkomstig van de viskeuze spanningen, i.e. de wrijvingsweerstand bepaald door de viscositeit en de snelheidsgradiënt ter hoogte van het oppervlak. Deze laatste is kleiner als de stroming laminair is en groter bij turbulente stroming. De wrijvingsweerstand wordt belangrijk als de vormweerstand klein is.
De vormweerstand is klein als de stroming mooi het voorwerp volgt. Anders gaat de stroming in afscheiding en afhankelijk waar dit gebeurt bij het golfballetje kan het zog groot of klein zijn. Om ervoor te zorgen dat de stroming niet in afscheiding gaat moet er veel energie doorgegeven worden vanuit de hoofdstroming naar de grenslaagstroming dicht bij het voorwerp. Dit gebeurt bij een turbulente stroming en in veel mindere mate bij een laminaire stroming. De putjes in de golfbal zorgen er voor dat bij de snelheden dat die bal typisch gebruikt wordt, de stroming turbulent wordt. Indien de bal glad zou zijn, zou de stroming bij die snelheden laminair zijn en zou het zog en de vormweerstand veel groter zijn.
Bij de andere toepassingen wordt de stroming vanzelf turbulent (Reynoldsgetallen zijn groter) en zijn de putjes niet nodig.
Groeten,
Jan Vierendeels
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.