Hoe vallen de Big Bang en botsingen in de ruimte met elkaar te rijmen?

Guido, 56 jaar
22 september 2008

Er wordt altijd verteld dat het heelal (of toch het deel ervan dat we kunnen waarnemen) onstaan is na een 'big bang'. Alle materie verwijdert zich van ons, versnellend in alle richtingen. Waar je ook bent in het heelal zou die waarneming hetzelfde zijn. Hoe kan het dan dat sterren/sterrenstelsels met elkaar botsen?

Antwoord


De big bang stelt dat de ruimte groter wordt, er is dus inderdaad steeds meer plaats voor de aanwezige materie.

Maar de uitbreiding van de ruimte is niet het enige waar we moeten rekening mee houden.  Binnen dat heelal kan er vanalles gebeuren, als gevolg van verschillende fysische processen.  En daarbij horen het ontstaan en evolueren van sterrenstelsels, en hun botsingen zo nu en dan.  Het is niet omdat er een nieuwe weg wordt aangelegd, dat er plots - zelfs als er geen auto's bijkomen - geen botsingen meer kunnen gebeuren.  Een beetje minder misschien.  En inderdaad, we stellen vast dat er vroeger in de kosmische geschiedenis relatief meer botsingen tussen sterrenstelsels optraden dan vandaag.

U vermeldt: 'Waar je ook bent in het heelal zou die waarneming hetzelfde zijn'.  Dit beginsel geldt op grote schalen, maar evident niet op microschaal.  U en ik zijn niet hetzelfde, tussen sterren gaapt leegte, sterrenstelsels verschillen.  Maar vanaf een zekere lengteschaal, groter dan deze van superclusters van sterrenstelsels, geldt de homogeniteit van het heelal wel.  Op kleinere schaal niet, daar geldt 'micromanagement'.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw