Hoe werkt een weerstation? Wordt er steeds dezelfde sateliet gebruikt en hoe dikwijls per dag stuurt die gegevens door?

Cleopatra, 51 jaar
21 september 2008

Mijn 80-jarige vader heeft een weerstation (met wereldklok, temperatuur, getijden etc.) op zijn tafel staan en wil ontzettend graag weten hoe dit ding gestuurd wordt. Wat het juist doet, hoe dikwijls er satellietgegevens verwerkt worden en hoe: kortom, hij wil graag tot in de details weten hoe dit ding werkt. Ook de vermelding 'DCF77 - radiografische klok' wil hij graag verklaard zien.

Alvast bedankt uit naam van mijn vader!

Antwoord

Beste Cleopatra,

Het is inderdaad niet iedereen gegeven een dure atoomklok in huis te hebben. Daarom wordt de tijd uitgezonden door instellingen, die wel over atoomklokken beschikken. In België staan er een aantal opgesteld in Ukkel. In Amerika staan er een aantal bij het NIST (National Institute of Standards and Technolgy) in Boulder, Colorado.

Eén van de eerste om dit te doen was Frankrijk, die de tijd uitzondt vanuit een antenne op de Eiffel toren. Nu wordt dit door de "Physikalisch-Technische Bundesanstalt", het Duitse instituut voor metrologie uitgezonden vanuit een zender in Mainflingen op een frequentie van 77,5 kHz.

Wegens de lage frequentie zijn de antennes zo groot dat ze duidelijk in Google Earth zichtbaar zijn.

Op deze site vindt u dat deze zender in bijna heel Europa te beluisteren valt. Dit is wat in het weerstation van uw vader steekt. Ook alle details over hoe de tijd juist wordt uitgezonden zijn op de web site terug te vinden.

Een ander systeem is het GPS systeem: in elke satelliet zit een atoomklok, die de juiste tijd uitzendt. Dit is nodig om de afstand tot de satelliet en dus je positie te bepalen.

U zult wellicht niet verwonderd staan dat de KU Leuven over gecombineerde ontvangers voor zowel GPS als DCF77 beschikt. De vaste ontvanger staat opgesteld (evenals de ontvangstanennes) op het dak van het gebouw van elektrotechniek (om een goed zicht naar de GPS satellieten te garanderen). Deze wordt o.a. gebruikt voor propagatiemetingen, computernetwerkmetingen en metingen van de stabiliteit van het elektrisch net. Extern is die beschikbaar via ntp-tele.esat.kuleuven.be of IP adres 134.58.63.130.

De instellingen kunnen pas veranderd worden door iemand binnen het netwerk van de K.U.Leuven (en dan nog met ingeven van een paswoord). Dat deel zal U niet kunnen bekijken.

U kunt wel gebruik maken van dit toestel door bij voorbeeld de klok van Uw PC hierop te synchroniseren (via het internet) met behulp van gratis software zoals NetTime voor oudere operating systemen; vanaf Windows 2000 en XP zit dit ingebouwd. U vindt alle instructies om dit te configureren (in het Engels) op de web site:
http://nettime.sourceforge.net/

Het toestel van de K.U.Leuven is wat men een "stratum 1" systeem heet, namelijk één dat enkel met een één (in dit geval draadloze) verbinding "aangesloten" is op een echte atoomklok en wordt door Uw dienaar beheerd.

Met vriendelijke groeten,
Manu Van Lil

Reacties op dit antwoord

  • 25/09/2008 - Cleopatra (vraagsteller)

    Dank u wel, ik ga de bijkomende gegevens opzoeken en afprinten zodat hij een zo compleet mogelijk dossier heeft.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. ir. Emmanuel Van Lil

Telecommunicatie, radionavigatiesystemen en radarsystemen

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be