In hoeverre worden vitaminen en mineralen + eventueel andere voedingsstoffen vernietigd bij melk in brik (verwarmen op hoge temperatuur) vergeleken met gesteriliseerde melk in flessen?

Lieve, 36 jaar
18 september 2008

Melk in brik is goedkoper dan in flessen. Maar is ze even gezond? Gaat de voedingswaarde van de melk niet grotendeels verloren tijdens het verhitten van de melk vooraleer ze in brik verpakt wordt?

Antwoord

Brik is zeker niet minder gezond dan melk in glazen flessen, in tegendeel misschien. Hiervoor zijn twee redenen te geven.

Eén heeft te maken met de hittebehandeling die de melk moet ondergaan om ze microbiologisch te stabiliseren. In glazen flessen moet de melk in de fles verhit worden. In een brik verpakking is het zo dat melk eerst buiten het brikdoosje wordt verhit en dan pas in het brikdoosje terecht komt (op een steriele manier zodat de microbiologische stabiliteit gewaarborgd blijft). Doordat je de melk buiten de verpakking kan verhitten kan je veel meer optimale verhittingstechnieken toepassen, waarbij typisch heel kort verhit wordt (paar seconden soms) bij heel hoge temperaturen (tot 150°C). In deze omstandigheden worden de nutriënten in de melk veel minder afgebroken dan tijdens een klassieke sterilisatie behandeling (120°C gedurende 20 min).

Een tweede reden heeft te maken met de zeer goede lichtbarrière-eigenschappen van brik: er kan geen licht in, terwijl dit bij een glazen fles wel het geval is. Licht heeft een negatieve invloed op tal van levensmiddelen en zeker op melk. Door licht gaan voedingscomponenten (vitamine A bv.) versneld oxideren of afbreken onder invloed van zuurstof. Hierdoor gaat de voedingswaarde achteruit en ontstaan er ook smaak- en geurafwijkingen (laat maar even melk uit brik een paar uur in het licht staan en vergelijk met de geur van de melk in brik zelf !).

Goedkoper en eigenlijk toch beter, het gebeurt niet alle dagen (!).

Vriendelijke groeten,
Bruno De Meulenaer

Reacties op dit antwoord

  • 28/09/2008 - Lieve (vraagsteller)

    Hartelijk dank voor uw antwoord. Ik vind dit een schitterende web site. Een briljant idee! Mvg, Lieve.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw