Hoe kan één ouder een kind op de beste manier twee talen bijbrengen, als deze talen beide verschillend zijn van de omgevingstaal en van de taal die hij met zijn partner spreekt?

Luna, 25 jaar
17 september 2008

Over het algemeen lees je in boekjes over meertaligheid dat 1 ouder consequent een bepaalde taal moet aanhouden tegen het kind.
Maar indien dit niet mogelijk is (als 1 ouder vb 2 moedertalen heeft, verschillend van de omgevingstaal en van de taal die hij met zijn partner spreekt) om deze ook beiden aan het kind over te brengen. Bijvoorbeeld door de week 1 taal spreken, in het weekend de andere taal, dit soort dingen?

Antwoord

 Je vraag toont nogmaals aan dat er heel veel variatie is in twee- en meertalige opvoeding, en dat hapklare antwoorden dus niet mogelijk zijn.

Toch een paar bedenkingen bij de vraag:

- als ik het goed begrijp gaat het om een kind dat geconfronteerd wordt met 1 moedertaal, 2 omgevingstaal, 3 een taal die tussen de ouders gebruikt wordt, het kind zou dan 4 en 5 de twee talen van de vader nog moeten oppikken. Dit lijkt mij wel erg veel voor een jong kind, al geven wetenschappelijke studies meestal geen exacte bovengrens aan op wat mogelijk is.

- ouders raad ik meestal aan een goed doordacht plan af te spreken omtrent welke talen zullen gekozen worden, en wie ze met het kind zal spreken, liefst hoort daarbij ook de schooltaal. Meestal gaat het bij jonge baby's om 2 talen, al zijn er zeker gevallen bekend van kinderen die het probleemloos met 3 doen. Maar elk kind heeft andere mogelijkheden.

- om de week van taal wisselen lijkt mij voor jonge kinderen geen goede oplossing, deze kinderen hebben nood aan houvast: welke taal hoort bij welke situatie en welke persoon.

- bij oudere kinderen (na 10, 12 jaar) kan men vanzelfsprekend wel met taal 3, 4, 5... op de proppen komen: het zal dan gaan om een taal die ook via instructie geleerd wordt, en misschien vinden ouders en kind het dan leuk om deze taal ook echt te gaan spreken met papa of mama op bepaalde momenten.

met vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof.dr. Annemarie Schaerlaekens

Taalontwikkeling/Taalontwikkelingsstoornissen

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be