Is de soms op plastic lijkende korst rond kaas eetbaar ?

Sandra, 38 jaar
16 september 2008

Rond de Gouda-kaas van het huismerk van Carrefour zit een oranje randje dat verdacht veel op plastic lijkt. Het gaat er moeilijk af dus eet ik het mee op, maar nu vraag ik me af of ik misschien plastic aan het eten ben. Is dit schadelijk ?

Antwoord

Aangezien er thuis ook nogal wat kaas gegeten wordt, vond ik dit een boeiende vraag, waar ik eigenlijk zelf het antwoord op wilde weten. Via Googel, ziehier een duidelijk antwoord:
http://www.gezondheid.be/INDEX.cfm?fuseaction=art&art_id=5152

Dit hangt af van het soort van kaas. Van sommige, vooral zachte, kazen is de korst zeker eetbaar. Bij de meeste andere kazen is het niet de bedoeling dat de korsten worden opgegeten.
Van zachte kazen met een fluweelachtige witte schimmelkorst, zoals camembert, brie, enz., is de korst eetbaar. Ook van blauwe schimmelkazen mag de korst worden opgegeten.
Bij de meeste andere soorten kazen is het niet de bedoeling dat de korst wordt opgegeten. Het betreft hier geen schimmellaag, de korst wordt tijdens de rijping gewassen om schimmelvorming te voorkomen. Deze korst is weliswaar niet giftig, maar ze is weinig smakelijk en bevat ook meer vet.
Sommige kazen (zoals de traditionele Gouda of Edammer) hebben een plasticachtige coating die moet voorkomen dat de kaas tijdens de rijping te sterk uitdroogt. Om te verhinderen dat de kaas aan de buitenkant beschimmelt, wordt aan het buitenlaagje het antibioticum pimaricine (= natamycine, E235) toegevoegd. Alhoewel dit in kleine hoeveelheden niet schadelijk is, wordt toch afgeraden om die coating op te eten. De kaaskorst direct onder het plastic laagje is wel eetbaar.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw