Antwoord
Aangezien er thuis ook nogal wat kaas gegeten wordt, vond ik dit een boeiende vraag, waar ik eigenlijk zelf het antwoord op wilde weten. Via Googel, ziehier een duidelijk antwoord:
http://www.gezondheid.be/INDEX.cfm?fuseaction=art&art_id=5152
Dit hangt af van het soort van kaas. Van sommige,
vooral zachte, kazen is de korst zeker eetbaar. Bij de meeste andere
kazen is het niet de bedoeling dat de korsten worden opgegeten.
Van
zachte kazen met een fluweelachtige witte schimmelkorst, zoals
camembert, brie, enz., is de korst eetbaar. Ook van blauwe
schimmelkazen mag de korst worden opgegeten.
Bij de meeste andere
soorten kazen is het niet de bedoeling dat de korst wordt opgegeten.
Het betreft hier geen schimmellaag, de korst wordt tijdens de rijping
gewassen om schimmelvorming te voorkomen. Deze korst is weliswaar niet
giftig, maar ze is weinig smakelijk en bevat ook meer vet.
Sommige
kazen (zoals de traditionele Gouda of Edammer) hebben een
plasticachtige coating die moet voorkomen dat de kaas tijdens de
rijping te sterk uitdroogt. Om te verhinderen dat de kaas aan de
buitenkant beschimmelt, wordt aan het buitenlaagje het antibioticum
pimaricine (= natamycine, E235) toegevoegd. Alhoewel dit in kleine
hoeveelheden niet schadelijk is, wordt toch afgeraden om die coating op
te eten. De kaaskorst direct onder het plastic laagje is wel eetbaar.
Reacties op dit antwoord
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.