Kan een mens gras(soorten) of bladeren van bomen eten?

Guido, 48 jaar
16 september 2008

Er is nogal wat honger in de wereld. Zijn er opzoekingen in die zin dat één gras (of meerdere soorten)kan worden gemodficeerd dat een mens dat ook zou kunnen verteren? Bijvoorbeeld bladeren van de bomen zijn er toch in biljoenen aantallen? Als die culinair kunnen aangewend worden zou dat toch een deel van de hongersnood doen verdwijnen. Wij eten toch meerdere soorten groenten en knolgewassen waarom zou gras niet kunnen? Er zullen allicht wel bepaalde enzymen en tal van andere biologische oorzaken zijn dat het moeilijk is maar bijvoorbeeld een koe nuttigt quasi alleen gras (goed, nog een aantal andere zaken maar stel) en de mens eet de koe. Zitten er dan geen residu's van dat "gras" in het vlees van die koe? Dan verteert de mens die toch ook? Kan men een grassoort zodanig manipuleren dat die groeit met een deel voedingswaarde voor de mens?
vriendelijke groeten

Antwoord

Dit kan jammer genoeg niet.  Grassen bevatten vezels die de mens niet kan verteren.  Een koe kan dit wel, maar die heeft dan ook een totaal ander verteringsstelsel (meerdere magen en totaal andere enzymes).

Er bestaan nog geen genetisch gewijzigde grassen die verteerd kunnen worden door de mens. 

De koe haalt uit de grassen energie, die dan omgezet wordt in spierweefsel en vet (vlees dus).  Die energie is ook nodig om de koe te laten leven en te laten groeien.  Het deel van de grassen dat de koe niet verteert, wordt uitgescheiden via de faeces.  Wij krijgen dus via het vlees geen restanten van grassen binnen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw