Zijn er talen die qua uitspraak minder storingsgevoelig zijn?

Peter, 40 jaar
14 september 2008

Ik vraag mij af of er talen zijn die qua uitspraak minder "storingsgevoelig" zijn.

Als ik naar andere talen aan het luisteren bent dan valt het op sommigen zeer snel gesproken worden, en dat er amper een herhaling hoeft te volgen.
Is het verkeerd van mij om te concluderen dat er talen bestaan -die gesproken- minder gevoelig zijn voor verkeerd begrepen te worden?

In het Nederlands komt het redelijk voor dat er iets herhaald wordt, dit lijkt mij minder in andere talen.
Is het feit dat er zaken herhaald worden puur een zaak van de spreker (hoe die zijn gedachten uitdrukt), of zijn er ook talen die minder makkelijk verkeerd begrepen worden (tussen mensen van dezelfde taal)?

Antwoord

In principe gaan linguïsten er vanuit dat alle talen 'werken', i.e. ze worden dagelijks gebruikt om tot succesvolle communicatie te komen, ook al moet er in bepaalde omstandigheden (rumoer, gesprek met meerdere personen,...) al eens iets herhaald worden. Maar ondanks die principiële gelijkwaardigheid, zijn er toch bepaalde gegevens die erop lijken te wijzen dat niet alle talen intrinsiek even verstaanbaar zijn. Zo verwerven Deenstalige kinderen hun taal iets trager dan Nederlandstalige, en Nederlandstalige kinderen zijn op hun beurt iets trager dan b.v. kinderen die Italiaans leren. In dit geval zou dat niet te maken hebben met spreeksnelheid, maar met het feit dat Deense en in mindere mate Nederlandse klanken de neiging hebben om sterk gereduceerd te worden in de uitspraak. Het valt niet uit te sluiten dat in andere talen de uitspraaksnelheid ook meespeelt.

Bij verstaanbaarheid speelt trouwens niet alleen uitspraak een rol, maar ook grammatica. Grammatica is in veel gevallen immers een manier om bepaalde informatie in de zin nog eens te herhalen. De vervoegingsuitgang -en in 'wij wet-en' zegt bijvoorbeeld alleen dat het werkwoord meervoudig is. Dat is in principe niet nodig, want sprekers konden dat al afleiden uit het gebruik van het voornaamwoord 'wij'. Grammatica's zorgen dus voor herhaling, en werken op die manier de verstaanbaarheid in de hand. Er bestaan omstandigheden waarin talen een deel van hun grammatica verliezen, zoals wanneer ze overwegend door anderstaligen gesproken worden. Dat kan de verstaanbaarheid verminderen.

Al die verstaanbaarheidsproblemen moeten meteen gerelativeerd worden: er zijn mij althans geen gevallen bekend van sprekers die op een andere taal overschakelen omdat hun eigen taal tot te grote verstaanbaarheidsproblemen leidt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be