Waarom zijn de kleuren van de regenboog in die welbepaalde volgorde?

Sarah, 16 jaar
4 september 2008

Gewoon iets dat ik me afvroeg.

Antwoord

Beste Sarah,

in het antwoord op vraag 672 ("Heeft de regenboog een tweeling broer of zus? Telkens wij een regenboog zien vinden we niet ver vandaan een tweede minder zichtbare boog") wordt uitgelegd dat een regenboog ontstaat door het breken en weerkaatsen van zonnestralen. Deze laatste bevatten alle kleuren en tijdens het breken worden deze kleuren opgesplitst; iedere kleur ondervindt een lichtjes andere brekingshoek, waardoor we een band zien van verschillende kleuren, volgens stijgende golflengte van de lichtstralen (van 400 nm voor violet tot 800 nm voor rood).

Zoals je in de foto's bij vraag 672 kan zien, kunnen de kleuren ook in omgekeerde volgorde optreden. Dit gebeurt als de lichtstralen binnenin de regendruppels nog een keer extra weerkaatst worden, waardoor de volgorde nog eens omkeert (net zoals links en recht bij jou ook veranderen als je in een spiegel kijkt).

Hopelijk begrijp je het zo een beetje?

Bart

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

ir. Bart De Schouwer

Voor mijn functie ben ik leidinggevende over een groep engineers die productietoestellen onderhouden. Het is vooral met mijn parate kennis (opleiding, interesses, ...) dat ik vragen zou kunnen beantwoorden.

IMEC
Kapeldreef 75 3001 Leuven
http://www.imec-int.com

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be