Is bakken achter elkaar schakelen met lavakorrels en riet een alternatief voor één groot bassin als waterzuivering van huishoudelijk afvalwater?

Eric, 63 jaar
24 mei 2025

Grijs en zwart afvalwater zuiveren met bakken in plaats van een groot bassin.

Antwoord

Beste Eric,

Er zijn verschillende technieken om huishoudelijk afvalwater te zuiveren. Meestal wordt ervoor gekozen om woningen aan te sluiten op centrale riolering, waarbij het afvalwater samenkomt in een centrale zuiveringsinstallatie van Aquafin (in Vlaanderen). De gebruikte technieken zijn afhankelijk van de schaalgrootte: voor grotere installaties wordt gekozen voor beluchtingsbekkens met biologische zuivering via actief slib; voor kleinere installaties wordt soms gekozen voor technieken zoals zuivering met bacteriën op een dragermateriaal, gevolgd door een rietveld.

Het voordeel van rietvelden is dat ze vrij goedkoop kunnen aangelegd worden, een natuurlijke uitstraling hebben, en geschikt zijn voor (zeer) kleinschalige toepassingen: er bestaan tal van rietvelden voor het afvalwater van individuele woningen. Er zijn echter ook nadelen aan verbonden, zoals een groter oppervlaktebeslag en minder flexibiliteit om nutriënten (stikstof, fosfor) te verwijderen. Ook worden er nu strengere Europese regels opgelegd voor het verwijderen van micropolluenten zoals medicijnresten, en het is nog maar de vraag of en hoe rietvelden kunnen bijdragen aan die micropolluentverwijdering.

De uiteindelijke keuze voor een waterzuiveringstechniek wordt meestal gemaakt na het afwegen van verschillende factoren. Het is onmogelijk om één techniek aan te duiden die beter is dan de andere. Je zou wel kunnen stellen dat er meer aandacht zou mogen gaan naar kleinschalige zuiveringstechnieken, maar wel telkens met aandacht voor de bredere context om de meest geschikte techniek op de juiste plaats in te zetten.

Vriendelijke groeten

Francis

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Francis Meerburg

Biologie, Milieutechnologie, Microbiële technieken, Waterzuivering, Biomassa, Microbiële eiwitten

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be