In april in vrij groten getale plots aanwezig op de zolderkamer. We kunnen niet achterhalen waar ze vandaan komen. We vinden er elke dag wel een of twee.
Beste Pelin
Het gaat om rupsen, meer bepaald die van het vaal kokerbeertje (Eilema caniola). Vlinders van het vaal kokerbeertje kunnen geen voedsel opnemen en komen vlak na het invallen van het donker op licht af.
De habitat van het vaal kokerbeertje bestaat uit steenachtige plaatsen die vooral gebonden zijn aan een stedelijke omgeving waar rupsen voedsel vinden op daken en muren. Rupsen van kokerbeertjes voeden zich met (korst)mossen en algen die groeien op stenen, maar ook op planten zoals gewone rolklaver. De rups foerageert 's nachts. De soort overwintert als rups; soms als pop onder een steen of in een spleet. De rupsen van beervlinders zijn behaard, maar ze veroorzaken vrijwel nooit huidirritaties (maar wekken bij jou mogelijk toch een huidreactie op).
Bron: De Vlinderstichting | Vlinder: vaal kokerbeertje / Eilema caniola
Ik vermoed dat de rupsen dus via het zolderraam naar binnen kruipen, nadat ze in de kieren rond het raam zijn ontpopt, en dat er zich op of rond het huis mossen of algen bevinden waar ze zich op kunnen voeden. Het verwijderen van deze voedselbron zal zorgen dat ze op den duur verdwijnen. Binnenshuis kunnen deze rupsen geen kwaad.
Vriendelijke groet
Jochem
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen