We vinden beide beestjes van de foto's op onze zolderkamer (kever en larve?). Welke beestjes zijn dit? De larve is een dikke centimeter lang. De kever een halve centimeter. Kunnen deze voor de pijnlijke uitslag zorgen op de derde foto? Of is die het gevolg van beten van bedwantsen zoals we eerst dachten?
Beste Bert
Beide insecten lijken mij niet gelinkt aan elkaar en zijn op uiteenlopende manieren binnenshuis geraakt:
- De larve is een rups van het vaal kokerbeertje, Eilema caniola. Vlinders van het vaal kokerbeertje (en van de meeste beervlinders) kunnen geen voedsel opnemen en komen vlak na het invallen van het donker op licht af.
De habitat van het vaal kokerbeertje bestaat uit steenachtige plaatsen die vooral gebonden zijn aan een stedelijke omgeving waar rupsen voedsel vinden op daken en muren. Rupsen van kokerbeertjes voeden zich met (korst)mossen en algen die groeien op stenen, maar ook op planten zoals gewone rolklaver. De rups foerageert 's nachts. De soort overwintert als rups; soms als pop onder een steen of in een spleet. De rupsen van beervlinders zijn behaard, maar ze veroorzaken vrijwel nooit huidirritaties (maar wekken bij jou mogelijk toch een huidreactie op? Indien je bedwantsen verdenkt, moet je die effectief kunnen vinden in naden/kieren in of rond het bed).
Bron: De Vlinderstichting | Vlinder: vaal kokerbeertje / Eilema caniola
Ik vermoed dat de rupsen dus via het zolderraam naar binnen kruipen, nadat ze in de kieren rond het raam zijn ontpopt, en dat er zich op of rond het huis mossen of algen zijn waar ze zich op kunnen voeden. Het verwijderen van deze voedselbron zal zorgen dat ze op den duur verdwijnen. Binnenshuis kunnen deze rupsen geen kwaad.
- De kever is een gewone spekkever, Dermestes lardarius. Zowel de larven als de volwassen kevers voeden zich met dode dieren of producten van dierlijke oorsprong. De spekkever wordt dikwijls aangetroffen in huiden, vleeswaren en andere producten waarin dierlijk materiaal verwerkt is. Ook in opgezette dieren, aas en beenderen komen we ze tegen. Tegenwoordig komen de larven van de spekkever ook voor in ventilatiekanalen van flatgebouwen, vaak gekoppeld aan de afzuigkap van keukens.
Meer info: (Gewone) spekkever (Dermestes lardarius) - KAD
Vriendelijke groet
Jochem
Duidelijk - van harte bedankt !
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen