Vermager je van het eten van een komkommer?

Jozef , 65 jaar
2 september 2008

Idee: het kost je lichaam meer energie om de komkommer te kouwen en te verteren dan er bruikbare energie in zit.
Andere uitleg: voedsel kost nooit meer calorieën om het te verbranden, dan het oplevert. Ons lichaam haalt zo efficiënt mogelijk de nodige stoffen en calorieën uit wat we eten. Wat is de waarheid?

Antwoord

Een komkommer bevat inderdaad zeer weinig energie, nl. 8kcal/100 gram. 94% is immers water. Bovendien ben je er wel even zoet mee; een rauwe komkommer slik je niet zomaar door, maar je moet er behoorlijk op kauwen. Het is nooit precies gemeten, maar in dit geval zou dit wel eens meer energie kunnen kosten dan de komkommer je oplevert.

Voor de meeste voedingsmiddelen geldt echter dat ze ons nooit meer kcalorieën kosten dan ze ons opleveren.

De basisvraag: vermager je van komkommer?

Van komkommer alleen ga je niet vermageren. Dit moet bekeken worden in de context van de totale voedingsinname. Als je gewend bent om de ganse dag door te snoepen (chocolade, koekjes,....), en je vervangt dit volledig door het knabbelen op een komkommer zal je inderdaad gewicht verliezen. Je moet dit dan wel volhouden op langere termijn (verschillende weken) zodat je niet enkel vocht gaat verliezen (de eerste 10 dagen) maar ook effectief vetten gaat verbranden. Dit proces start slechts langzaam om omdat het lichaam eerst de suikers onder vorm van glycogeen kiest als reservebrandstof.

Dit valt wel niet binnen de principes van gezonde voeding. Een komkommer is uiteraard gezonder dan snoep maar de basis van een gezonde voeding is variatie en evenwicht. Die komkommer levert je niet veel essentiële voedingstoffen. Je kan dit gebruiken als tussendoortje of bij een slaatje, maar wissel af met worteltjes, fruit en eventueel andere groenten. Verder gelden voor iedereen de principes van de 'actieve' voedingsdriehoek (www.vig.be).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw