Ik vond deze steen in de buurt van de Maas. Hij viel op door zijn vorm. Is deze vorm natuurlijk of heeft een mens deze vormgegeven?
Beste An,
Op basis van de foto is er volgens mij geen enkele gegronde reden om aan te nemen dat deze steen door menselijke hand gevormd is. Enkel een ‘opvallend’ voorkomen zegt natuurlijk niet zoveel.
Jammer dat je geen gedetailleerdere beschrijving gaf van de steen en de vindplaats. Hoe groot is de steen? Hoe zwaar? Lag de steen in het water, in de Maas? Misschien tussen andere stenen?...
Ik vermoed dat deze steen een zandsteen is die op plaatsen een iets andere samenstelling heeft dan op andere plaatsen waardoor er sprake is van differentiële verwering en erosie. Het ene deel slijt sneller af dan het andere waardoor je een grillige vorm krijgt. Daarin zien onze hersenen makkelijk herkenbare vormen, zoals tanden, botten, schelpen etc. Zo herkennen we vaak gezichten in brievenbussen of dieren in wolken. Dat is trouwens heel normaal. Soms is wat we herkennen in een grillige steen ook echt een dinotand of mammoetbot, maar deze keer niet vrees ik.
Ik raad je aan om te blijven zoeken en een volgende keer bij je steen een schaal (regel, pen, muntstuk) te leggen als referentie voor de grootte van de steen, dat helpt ons vaak een stuk verder. Als je bijvoorbeeld een ‘tand’ herkent in een steen die te groot is om een tand de kunnen zijn...
Blijven kijken, blijven vragen!
Succes.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Biologie, natuur- en milieueducatie