Hoe drijft een schip op zee zonder te zinken?

Myrthe, 13 jaar
27 februari 2025

Antwoord

Dag Myrthe

Het lijkt inderdaad vreemd dat enorme schepen, die duizenden kilo’s wegen, gewoon drijven op het water. Archimedes, een wetenschapper uit het oude Griekenland, was de eerste die ontdekte hoe dit werkt. Daarom spreken we nu over de Wet van Archimedes. Een schip blijft drijven door deze wet. Ik leg het je even simpel uit. 

De wet zegt dat als een voorwerp in een vloeistof zit (zoals een schip in het water), het een opwaartse kracht voelt. Die kracht is precies gelijk aan het gewicht van het water dat het voorwerp wegduwt. Die opwaartse kracht noemen we de stuwkracht.

Dus, stel je voor dat een schip in het water ligt. De zwaartekracht trekt het schip naar beneden, waardoor het schip het water wegduwt. Maar tegelijkertijd duwt het water het schip omhoog met die stuwkracht. Er zijn dus twee krachten die tegen elkaar werken: de zwaartekracht trekt het schip naar beneden, en de stuwkracht duwt het omhoog. Als de stuwkracht even sterk is als de zwaartekracht, dan blijft het schip drijven.

De stuwkracht hangt vooral af van hoeveel water het schip verplaatst, en niet zozeer van het gewicht van het schip. Hoe groter het schip (hoe meer volume het inneemt), hoe meer water het verplaatst, en hoe sterker de stuwkracht is.

Probeer het zelf maar eens in het zwembad! Als je gewoon in het water springt, zul je zinken omdat de zwaartekracht sterker is dan de stuwkracht. Maar als je probeert te drijven door je lichaam plat op het water te leggen, vergroot je je oppervlakte en krijgt de stuwkracht meer kans om te werken.  De stuwkracht wordt dan groter dan de zwaartekracht, en dan blijf je drijven. Hetzelfde principe als bij een schip!

Vraag beantwoord door: Ines Tavernier  ( Senior Wetenschappelijk medewerker Wetenschapscommunicatie) - VLIZ

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be