Antwoord
Beste Fem,
Het eerlijk antwoord is dat we dat op dit ogenblik niet weten. Als we daar een onomstotelijk bewijs voor zouden vinden zou dat onze kijk op onze plaats in het heelal sterk veranderen. Dit zou niet alleen wetenschappelijk impact hebben, maar ook maatschappelijk en zelfs impact hebben op hoe sommige religies het leven op aarde een plaats geven.
Maar, als je de vraag stelt hoe waarschijnlijk het is dat er leven op andere plaatsen dan de aarde kan voorkomen, dan kunnen we stellen dat dit behoorlijk waarschijnlijk is, en zeker niet uitgesloten kan worden. Daar zijn verschillende argumenten voor.
- Het heelal is gigantisch groot! Er bestaan een ontelbaar aantal sterren en we hebben ondertussen gezien dat veel van die sterren, zoals onze zon, planeten hebben die een baan rond hun zon maken. Binnen die groep van waargenomen planeten zijn er planeten die zoals onze aarde niet te ver van hun zon zitten en ook niet te dichtbij. Op die manier is de temperatuur net goed zodat water kan voorkomen, zoals op aarde, als damp, vloeibaar water en als ijs. Onderzoek heeft geleerd dat dit een belangrijk voorwaarde is om leven te laten ontstaan op een planeet. Als je op basis van dit soort gegevens de kans zou berekenen op het voorkomen van planeten met leven buiten de aarde, dan zouden er miljoenen dergelijke planeten moeten zijn. Dus in die redenering is het vrijwel zeker dat er leven is buiten de aarde. Dat is natuurlijk niet gemakkelijk om te ontdekken, aangezien die planeten altijd ver van de aarde staan. Nu, leven kan wel in verschillende vormen voorkomen: bacteriƫn, schimmels, wieren, insecten, vissen, dieren, zoogdieren en eventueel intelligente dieren zoals de mens. Hoe eenvoudiger de levensvorm, hoe groter de waarschijnlijkheid dat dat type leven kan voorkomen. Met al die berekeningen kan dan ook gesteld worden dat er in het heelal op veel plaatsen (andere planeten) intelligent leven mogelijk is, maar door de grote afstanden in het heelal is het moeilijk of bijna onmogelijk om hiermee contact te maken.
- Het voorgaande is allemaal gebaseerd op schattingen, waarschijnlijkheden, maar er is nog een ander argument en dat is gebaseerd op chemie, de leer van hoe stoffen eruit zien en hoe ze met elkaar reageren. Het leven op aarde heeft hele typische chemische bouwstenen, namelijk vetten, suikers en eiwitten. Ieder levend wezen bestaat uit die drie groepen verbindingen. Men stelt vast dat deze bouwstenen zeer gemakkelijk gevormd kunnen worden met gassen die op planeten en in de ruimte voorkomen. Onlangs heeft men de stoffen bestudeerd die men kon verzamelen van een komeet en daar zaten bijna alle bouwstenen in waaruit onze eiwitten bestaan. Dus als het zo gemakkelijk is in de natuur om die bouwstenen te maken, kan dat ook gebeurd zijn op een andere planeet dan de aarde, bijvoorbeeld op Mars of op Titaan (maan van Saturnus). Daarom wil men zo graag naar Mars reizen om te zoeken naar sporen van leven. Dus als conclusie: dat er leven is buiten de aarde is zeer waarschijnlijk, maar we moeten het echte bewijs nog vinden.
Reacties op dit antwoord
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.