Ja, uit recente studies van het microbioom (= de microbiële darmflora) is gebleken dat mensen waarvan de appendix was verwijderd minder “goede” bacteriesoorten in hun dikke darm hebben dan mensen met een intacte appendix. Minder bacteriële diversiteit dus, en dat effect kan meerdere jaren aanhouden. Er zouden mogelijks ook meer schimmelsoorten in de plaats komen.
Vroeger dacht men dat de appendix bij de mens slechts een evolutionair overblijfsel is dat geen rol van belang meer speelt (bij planteneters is de appendix veel groter en speelt een rol in de spijsvertering door bacteriële afbraak van cellulose). Maar daar is men nu van teruggekomen door de recente studies over ons microbioom. Men denkt nu eerder dat de appendix een rol speelt als opslagplaats voor “goede” bacteriën van waaruit de darmflora kan hersteld worden, bv. na een darminfectie met ziekteverwekkende microben (die gepaard gaat met diarree en het verloren gaan van de darmflora). En de “goede” bacteriën bieden bescherming tegen ziekteverwekkende soorten. Ze scheiden ook stoffen uit die de gezondheid bevorderen.
Bovendien speelt de appendix ook een rol in het reguleren van de immuunafweer ter hoogte van de darm doordat er bepaalde afweercellen in huizen.
Na het verwijderen van de appendix blijkt er een statistisch grotere kans te bestaan om bepaalde darmproblemen te ontwikkelen, zoals prikkelbaredarmsyndroom. Er zou ook een grotere kans bestaan op darmkanker, maar daarover bestaat nog wel wat twijfel: is het verwijderen van de appendix een van de mogelijke (mede-)oorzaken van darmkanker, of is appendicitis in sommige gevallen een soort voorteken dat darmkanker aan het ontwikkelen is?
Hoe dan ook, wordt hieraan in de medische wereld nu veel aandacht besteed. De vraag is of men appendicitis (soms) niet beter behandelt met antibiotica.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.