Wij fermenteren zelf kool tot zuurkool en rodekool met behulp van melkzuurbacteriën en zout in gesloten weckpot bij ca 20°C, en denken en ervaren dat die bacteriën levend onze darmflora verrijken met betere feces.. maar zuurkool verwarmen doodt de bacteriën EN geeft wellicht zelfs schadelijk celdoodrestafval in darmen(?)
Zuurkool wordt als gezonde voeding beschouwd omdat het melkzuur, vitamine A, B, C en K en mineralen bevat, weinig calorieën, en een goede antioxidatieve werking heeft. De al dan niet aanwezigheid van probiotica lijkt slechts van secundair belang, toch voor iemand met een gezond microbioom. Maar die melkzuurbacteriën zullen inderdaad gedood worden bij temperaturen boven 45-50°C (die melkzuurbacteriën kan je dan beter uit yoghurt of kefir halen).
Wat zuurkool betreft, mag niet iedereen daar (veel) van eten. Want het bevat redelijk veel histamine, wat nadelig is voor mensen met voedselallergieën of hooikoorts bijvoorbeeld.
En het bevat ook redelijk veel tyramine. Mensen die monoamine-oxidaseremmers slikken, bijvoorbeeld voor de behandeling van depressie, parkinson… moeten hiermee oppassen. Want deze geneesmiddelen remmen de afbraak van tyramine en een hoge concentratie tyramine leidt tot de verhoging van het hartritme en de bloeddruk.
Zoals met alle (gezonde) voedingsmiddelen geldt dus “alles met mate”, en zo veel mogelijk variatie.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.