Kan je nog meer verkouden worden als je bij iemand langsgaat die ook verkouden is?

Louise, 38 jaar
3 januari 2025

Stel ik ben verkouden en ik ga langs bij iemand die ook verkouden is. Kan die persoon mij dan nog meer verkouden maken? Zullen die extra virussen van die persoon mij zieker maken/zal het langer duren voor ik genees? En is het mogelijk om meerdere verkoudheidsziektes te hebben? Ik heb gelezen dat er minstens 200 virussen zijn die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Zou je dan drie soorten verkoudheid tegenlijk kunnen hebben? En ben je dan zieker dan als je er maar een hebt? Zou je zowel verkouden kunnen zijn, als griep en corona hebben?

Antwoord

Deze vraag werd de laatste jaren vaak gesteld uit vrees voor mogelijke co-epidemieën van COVID-19, griep en RSV.

Wat verkoudheid betreft, die wordt meestal veroorzaakt door rhinovirussen. En daarbij is het mogelijk om gelijktijdig of achtereenvolgens besmet te worden met meer dan één soort rhinovirus. Het is dan mogelijk dat de symptomen wat erger zijn, of dat je er wat langer ziek van bent.

Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Soms kunnen virussen elkaar tegenwerken, wat virale interferentie wordt genoemd. Zo werd gevonden dat besmetting met rhinovirussen de besmetting met griep, en mogelijk ook COVID-19, tegenhield. Een initiële besmetting met rhinovirus kan een snelle en sterke natuurlijke immuunrespons in gang zetten die de persoon in een soort “antivirale staat” brengt welke bescherming biedt tegen andere virale besmettingen.  

Bij deze natuurlijke immuunrespons reageert het lichaam tegen structuren die veel verschillende virussen gemeen hebben. Lichaamscellen scheiden dan ondermeer interferons uit, stoffen die naburige cellen waarschuwen dat er virussen in de buurt zijn. De cellen beginnen dan antivirale stoffen te produceren die de virussen kunnen tegenhouden.

Maar bij jonge kinderen, ouderen en mensen die door ziekte verzwakt zijn en een verzwakt immuunsysteem hebben kan co-infectie met bv. griep en COVID-19 tot een ernstigere klinische situatie leiden, met bv. meer longschade en mortaliteit tot gevolg.

In het algemeen geldt dus dat je, wanneer je ziek bent van een respiratoire besmettelijke ziekte, beter thuisblijft tot je weer beter bent. Of op zijn minst een mondmasker draagt en extra let op lichamelijke hygiëne (handen wassen).

Reacties op dit antwoord

  • 06/01/2025 - Louise (vraagsteller)

    Bedankt voor dit duidelijke antwoord!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be