Wat is de minimumsnelheid op de verschillende types wegen die België kent, als bestuurder van een personenauto?

Bart, 48 jaar
31 december 2024

Familie, kennissen en zelfs mensen van de politie konden mij hier geen duidelijkheid over brengen.

Antwoord

Artikel 11 van het KB 1/12/75 (Wegcode) handelt over de geldende snelheidsbeperkingen per Gewest.

Sinds de bevoegdheden van snelheid van het Federale niveau naar de Gewesten zijn overgeheveld, zijn er verschillen tussen de Gewesten ontstaan.

Voor automobilisten (< 3.5 ton), zijn volgende snelheidsbeperkingen van toepassing ten gevolge van een regel:

  • Op autosnelwegen: 120 km/u (heel België)
  • Op wegen met tenminste 2 rijstroken per rijrichting, fysiek gescheiden: 120 km/u (heel België)
  • Op wegen met tenminste 2 rijstroken per rijrichting, door wegmarkeringen gescheiden: 70 km/u in Vlaams en Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 90 km/u in Waals Gewest
  • Op alle andere wegen: 70 km/u in Vlaams en Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 90 km/u in Waals Gewest

Deze regels kan je ook in tabelvorm hier raadplegen.

Zoals algemeen van toepassing is in de Wegcode: verkeersborden gaan voor op verkeersregels.

Ongeacht het uitzicht van de weg, dien je je als automobilist steeds aan de snelheidsbeperking te houden zoals gesignaleerd door een verkeersbord. Enkel als er geen verkeersbord van toepassing is, val je terug op de regels.

Let op met de bebouwde kom: in het Vlaams en Waals gewest is de toegelaten snelheid daar 50 km/u, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit 30 km/u.

In het Waals Gewest is er daarnaast 1 specifieke regel van toepassing wat automobilisten betreft, die in het Vlaams en Brussels Hoofdstedelijk Gewest niet voorkomt:

  • De middenrijbaan: 70 km/u
    • De middenrijbaan is een centrale rijbaan met een rijstrook voor gemotoriseerd verkeer, afgebakend door 2 zijdelingse stroken voor kwetsbare weggebruikers zoals fietsers, bromfietsers en voetgangers. Automobilisten mogen enkel rijden op de centrale rijbaan en enkel bij het kruisen met tegenliggend verkeer, mogen zij tijdelijk gebruik maken van de zijdelingse stroken. Dit echter zonder de gebruikers daar aanwezig in gevaar te brengen.

Een minimumsnelheid bestaat enkel op autosnelwegen, daar is deze 70 km/u. Voor de overige wegen is er geen wettelijk bepaalde minimale snelheidslimiet.

Artikel 7 van de Wegcode stelt dat:
De weggebruikers moeten zich zo gedragen op de openbare weg dat ze geen hinder of gevaar veroorzaken voor de andere weggebruikers.
Dit kan de politie gebruiken, mochten zij vaststellen dat een zeer lage snelheid als hinderlijk of gevaarlijk beoordeeld kan worden. Het parket kan dan verder gevolg geven hieraan. Omdat dit echter zeer sterk gerelateerd is aan de exacte omstandigheden, is er geen algemene toepassing mogelijk dat, wanneer een automobilist (ver) onder de toegestane snelheidslimiet rijdt, dit per definitie aan artikel 7 kan voldoen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be