Heeft Polen hulp gevraagd aan Engeland en Frankrijk toen zij Duitsland de oorlog verklaarden?

theo, 57 jaar
21 december 2024

Waarom boden Engeland en Frankrijk géén militaire bijstand bij de Duitse en Sovjet invasie van Polen?

Antwoord

Het korte antwoord is dat er te weinig tijd was, en een te grote afstand.

De invasie van Polen was door langs zowel Duitse als Slovaakse kant goed voorbereid en bijzonder snel. Op 1 september vielen ze Polen binnen, pas op 3 september verklaarden het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk op basis van hun alliantie met Polen de oorlog aan Duitsland.

Het Verenigd Koninkrijk mobiliseerde onder het kersverse Brits-Poolse Verdedigingspact van 25 augustus 1939 een British Expiditionary Force, maar die is nooit in Polen geraakt: op 17 september viel ook de Sovjet-Unie Polen binnen waardoor de Poolse defensie hopeloos werd, en op 6 oktober was de Poolse militaire weerstand helemaal gebroken.

De Franse staat, die al sinds 1921 militaire verdragen had met Polen, begon wél een oorlog tegen Duitsland die verder ging dan een oorlogsverklaring: vanaf 7 september vielen Franse troepen het Duitse Saarland binnen, waarbij een 12-tal stadjes en dorpen werden veroverd, veel minder dan verhoopt. Na de Poolse nederlaag trokken die troepen zich terug naar de Maginot-verdedigingslinie.

Beide landen verkeerden vanaf 3 september 1939 wel in staat van oorlog met Duitsland, zij het tot in mei 1940 zonder ernstige militaire conflicten, een periode die werd aangeduid als de 'Phoney War', 'Sitzkrieg' of 'Drôle de Guerre', met vooral economische sancties en een zeeblokkade.

Opmerkelijk is dat ze nooit de oorlog verklaarden aan de Sovjet-Unie, dat ook Polen was binnengevallen. De Britten deden beroep op een geheime uitzonderingsclausule in hun verdrag, waarbij een aanval door 'Europese' mogendheden geen betrekking zou hebben gehad op de Sovjet-Unie. Men speculeerde ook op het erg fragiele karakter van het Molotov-Ribbentroppact tussen Duitsland en de Sovjet-Unie, waarbij het interessanter was dat de Sovjet-Unie een gunstiger uitgangspositie had mocht het tot een oorlog tussen beiden komen - liever dat, dan heel Polen in Duitse handen laten vallen. Andere (eerder flauwe) argumenten waren dat de Sovjets wel authentieke claims zouden hebben op Oost-Polen, en dat het strategisch onverstandig was om een wereldmacht te schofferen door hen oorlog te verklaren - Duitsland was eerder een haalbare kaart.

Reacties op dit antwoord

  • 03/01/2025 - theo (vraagsteller)

    Bedankt voor uw antwoord

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be