Elektrolyse splitst water in waterstof en zuurstof. Hierna worden ze terug samengevoegd en die reactie heeft water als restproduct, maar is dit evenveel water als in het begin?
Dag Enes,
Leuke vraag! In de chemie houden we ons bezig met het omzetten van materie van de ene naar de andere vorm. We doen dit door de chemische bindingen die de atomen samenhouden te herschikken. De atomen die deelnemen aan een reactie veranderen zelf niet: een waterstofatoom blijft een waterstofatoom, een zuurstofatoom een zuurstofatoom. De hoeveelheden van de gassen die je produceert via elektrolyse, zullen daarom samen opnieuw reageren tot de oorspronkelijke hoeveelheid water.
Ik bekijk dit vraagstuk natuurlijk wel door een chemische bril. In de praktijk heb je steeds verliezen die optreden (lekken van de gassen, verdamping van het water, nevenreacties,...). Maar dat is een zorg voor de ingenieurs die de systemen ontwerpen, de chemie erachter is verrassend simpel.
De vaste verhoudingen waarin moleculen met elkaar reageren tot een nieuwe stof zitten vervat in één van de oudste principes van de chemie, die we vandaag de Wet van Dalton noemen [Link naar de Nederlandstalige wikipediapagina, maar die is vrij summier. De Engelstalige variant biedt meer uitleg].
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
(Bio)chemie Eiwitgebaseerde materialen Weefselregeneratie biosensoren