Deze munt hebben we gevonden in zee bij Kreta. We hebben hem wel wat schoon gekregen, maar zouden graag weten uit welk materiaal het bestaat en welke munt het is. Het is 2,2 cm doorsnee en 2 mm dik zonder de aanslag.
Beste Bianca,
Dit is een munt in koperlegering. Het is moeilijk om die juist te determineren doordat ze zo sterk verweerd is in zee (en mogelijk ook extra afgesleten door het poetsen) maar we vermoeden dat het wel een Romeinse munt is, mogelijk een 'dupondius'.
Het is echter heel belangrijk om te weten voor de toekomst dat vondsten uit de oudheid het land niet mogen verlaten: In Griekenland delen ze hiervoor zware boetes of sancties uit, hoe klein de vondst ook is... Al een geluk dus dat je geen problemen ondervond bij de douane. Eigenlijk had je deze vondst onmiddellijk moeten aangegeven aan de lokale autoriteiten.
Verder bewaar je de munt nu best zo droog mogelijk en met zo weinig mogelijk zuurstof en licht. Voorwerpen uit zee zitten vol met zout en dat zout versnelt het afbreken. Als het vers uit het water komt bewaar je het dus best onder water (om te ontzouten en weg te houden van zuurstof) maar eens droog hou je het best zo droog mogelijk (en met zo weinig mogelijk temperatuursverschillen).Het oppervlak zomaar afkuisen kan helaas ook wat schade aanrichten aan de leesbaarheid van de munt.
Bij het fotograferen kan je bijvoorbeeld nog aandacht besteden aan schaduw en licht om nog vage sporen van de opschriften zichtbaar te maken. En zowel voor- als keerzijde van een munt zijn belangrijk om misschien nog te kunnen determineren.
Het is niet mijn bedoeling om met de vinger te wijzen. Men kan niet alles weten, maar hopelijk ben je iets met deze informatie.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Archeologie, watergebonden erfgoed