Hoe kon men destijds de waterput van Scherpenheuvel maken uit stenen en zo diep?

carlo, 74 jaar
21 oktober 2024

De waterput van Scherpenheuvel was vroeger meer dan 60 meter diep. Hoe heeft men die kunnen maken in steen? Men kon toch niet eerst zo diep graven en dan naar boven metsen? Ik heb er vroeger thuis één helpen maken met betonnen buizen, en dat ging vlot maar zo diep en dan in steen, hoe deed men dat toen?

Antwoord

Dag Carlo,

Traditioneel werd om een waterput te maken een kuil gegraven, zo diep mogelijk, waarin bijvoorbeeld een uitgeholde boomstam werd geplaatst. Vervolgens werd dan de put van binnenuit verder uitgeschept, waardoor de uitgeholde boomstam steeds verder de grond in kon zakken. De werkwijze om de put van binnenuit uit te graven bleef bij stenen putten de meest geschikte constructietechniek. Bij het uitgraven is het dan wel belangrijk dat de putwand overal tegelijk gelijkmatig zakt. Om daarvoor te zorgen werd onder de wand een soort van fundering van houten planken of balken gelegd die zorgde voor balans en stabiliteit van de wand. Om bij gestapelde putten te voorkomen dat de putwand tijdens het zakken naar binnen werd gedrukt, werd aan de buitenzijde van de gestapelde putwand vaak ook een mantel van verticale planken aangebracht en met touw werd het geheel strak bij elkaar gehouden. De verticale planken zorgen voor een betere geleiding als de putwand verder de grond inzakt.

Ik weet niet hoe het juist zit met de waterput van Scherpenheuvel, maar mogelijks werd een gelijkaardige techniek toegepast.

Met vriendelijke groeten,

Eline

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be