Is gamen goed voor je?

Milan, 12 jaar
17 oktober 2024

Sommigen zeggen dat gamen goed is voor je. Is dat echt zo?

Antwoord

Beste Milan

Bedankt voor je vraag. 

Er zijn veel aspecten aan gaming die een negatieve invloed hebben op je leven, welzijn en welvaart. Het kan bijvoorbeeld verslavend zijn waardoor je afhankelijk wordt van het ‘gamen’ en je er dus niet meer zonder kunt. Sterker nog,  je hebt het gevoel dat je ‘moet’ gamen. Dat is dus een negatief gevolg van gamen. Producenten van de games zullen er ook alles aan doen om je zoveel mogelijk te laten spelen. Ze doen dat door allerlei trips & tricks in te bouwen in de games. 

Je leert niet echt veel als je ‘gamet’. Dat wil dus zeggen dat het je niet veel bijbrengt. Er zijn wel een aantal vaardigheden die je ook buiten het ‘gamen’ kan gebruiken maar die zijn schaars. Oog-handcoördinatie bijvoorbeeld of het controleren van reflexen. Heel veel is ook afhankelijk van het soort game dat je speelt. Wanneer je Assassins Creed speelt zal je wel wat oppikken over de geschiedenis of met een game als ‘Minecraft’ of ‘Roblox’ kan je bepaalde vaardigheden of kennis opdoen die je misschien wat verder zullen brengen in het leven. Daartegenover staat dat een game als ‘GTA’ geen goede chauffeur van je zal maken of dat een one-persoon-shooter vanje een scherpschutter  zal maken. 

Conclusie: gamen is niet per sé goed of slecht. Wanneer je het gecontroleerd doet en niet overdrijft kan het je ontspannen en je even verstrooien maar het is niet zo dat iedereen massaal moet beginnen gamen om een beter leven te hebben. Hou je game-gedrag dus onder controle en speel games die je wat bij kunnen brengen.

Groeten Vincent

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Vincent Vanrusselt

Educatieve technologie

Hogeschool PXL
Elfde-Liniestraat 24 3500 Hasselt
http://www.pxl.be

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be