Waarom vind ik bijna geen oude schilderijen van regenbogen? Kwamen die zelden voor? Of werden ze niet geschilderd door geloof of wetgeving?

Geoffrey, 43 jaar
11 oktober 2024

Als ik zoek op oude schilderijen met regenboog zijn er bijna geen hits. Zowel niet in Europa als daarbuiten. Zo'n natuurwonder en nergens haarscherp op schilderijen vastgelegd? Kwamen ze wel voor? Was er een wet door de Kerk of waren er andere redenen om dit niet te weergeven?

Antwoord

Toch wel hoor, zelfs in christelijke kunst werden vaak regenbogen voorgesteld, als een brug naar de hemel, een teken van opklarende lucht na een zondvloed... Ze waren niet altijd heel erg natuurgetrouw, soms in een ellipsvorm rond een Christusfiguur, soms als een boogvorm met streepjes waarop diezelfde Christus neerzit, soms als een kleurverloop in de vleugels van aartsengel Gabriël, maar het was wel degelijk aanwezig.

In de 10de eeuw waren er al boekillustraties, mozaïek en fresco's waarop Noa de ark verlaat onder een regenboog, soms zelfs eentje die hem de weg wijst naar een offertafel. Kort daarna verschenen ook Christusfiguren en Lucas de evangelist die op een regenboog zitten. Vanaf de 13de eeuw werd de regenboog ook een vast element in de aankondiging van de onbevlekte ontvangenis. Giotto was de eerste om de kleurenbanden heel juist te krijgen, en bij Van Eyck en Fra Angelico werd het helemaal kleurrijk. Raphael en Dürer beeldden ook regenbogen af, die laatste zelfs in gravures.

Er bestaan iconografische woordenboeken en databanken die de herkomst, veranderende betekenissen en verschijningsvormen van dit soort beelden goed beschrijven, zoals Hall's iconografische handboeken en de Warburg Institute Iconographic Database.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be