Welke rups is dit?

Mary, 23 jaar
8 oktober 2024

Welke rups is dit? We hebben er een tijdje heel erg last van gehad bij ons op zolder. Enkele maanden erna hadden we last van een bepaalde soort mot met wit/grijze vleugels en een donkergrijs kopje.

Antwoord

Beste Mary

De rups op de foto lijkt heel sterk op die van het vaal kokerbeertje (Eilema caniola). Vlinders van het vaal kokerbeertje (en van de meeste beervlinders) zijn wit-grijs met een oranje kop (lijkt min of meer op jouw beschrijving), kunnen geen voedsel opnemen en komen vlak na het invallen van het donker op licht af. De habitat van het vaal kokerbeertje bestaat uit steenachtige plaatsen die vooral gebonden zijn aan een stedelijke omgeving waar rupsen voedsel vinden op daken en muren. Rupsen van kokerbeertjes voeden zich met (korst)mossen en algen die groeien op stenen, maar ook op planten zoals gewone rolklaver. De rups foerageert 's nachts. De soort overwintert als rups; soms als pop onder een steen of in een spleet. De rupsen van beervlinders zijn behaard, maar ze veroorzaken vrijwel nooit huidirritaties (maar wekken bij jou mogelijk toch een huidreactie op). 

 Bron: De Vlinderstichting | Vlinder: vaal kokerbeertje / Eilema caniola

Ik vermoed dat de rupsen dus via het zolderraam naar binnen kruipen, nadat ze in de kieren rond het raam zijn ontpopt, en dat er zich op of rond het huis mossen of algen zijn waar ze zich mee kunnen voeden. Het verwijderen van deze voedselbron zal zorgen dat ze op den duur verdwijnen. Binnenshuis kunnen deze rupsen geen kwaad. 

Vriendelijke groet

Jochem   

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. ir. Jochem Bonte

Identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be