Onze kinderen hebben, zoals het lijkt, vier steensoorten gevonden aan de Ourthe in de Ardennen, ter hoogte van Bomal Corneilles. We hebben drie kleine, donkerblauwe (beetje sodalietkleur) gevonden die minder lijken aangetast en dus harder lijken. Deze zijn ook niet doorzichtig. Ze hebben een aantal lichtblauwe/groenige stenen gevonden die in het licht rood opkleuren. Deze lijken ook wat harder te zijn omdat ze minder lijken te zijn aangetast. Ze zijn dus glasachtig, maar hebben gekleurde marmerachtige strepen. Ze hebben ook een heleboel groene stenen gevonden, die zachter lijken aangezien ze meer aangetast zijn. Ze hebben een jade-achtige kleur en zijn ook glasachtig. Ze kleuren heel mooi groen in het licht. We hebben één doorzichtige gele steen gevonden. Hij lijkt ook hard omdat hij niet zo is aangetast. We hebben uren gespendeerd om te achterhalen om welke stenen het gaat en komen er niet helemaal uit. Gaat het om calciet, kwarts, slag of misschien nog iets anders? We horen het graag! Bedankt!
Beste Mario
De kinderen hebben mooie steentjes gevonden! Eén van je genoemde mogelijkheden voor de blauwgroene steentjes met de vele holtes erin is helemaal juist: slag. Dit zijn inderdaad slakken uit de metaalindustrie (ijzer, lood) die vroeger in de omgeving van Ferrières voorkwam. Een klein jaar geleden had iemand anders daar aan de Ourthe ook al dit soort stenen gevonden (vraag 48805).
Het gele, glazige steentje oogt wat anders, maar bevat ook de karakteristieke luchtbellen, dus dat zal een gelijkaardige oorsprong hebben.
Fraaie resten van een industrieel verleden!
Bedankt voor uw antwoord! Dit wekt echter wel nieuwe vragen op. Kan slag dan verschillende gewichten en hardheden/dichtheden hebben? En hoe komt het dat de groene slag(van de laatste foto, gewoon groen kleurt op licht, en de lichtblauw groenige rood opkleuren op licht. Ik kon helaas niet meer foto's plaatsen. Mvg
Beste Mario Slakken zijn afvalmateriaal van het smeltingsproces en dat heeft geen vaste samenstelling, o.a. omdat ook het oorspronkelijke erts variabel van samenstelling is. Hardheid, kleur, doorschijnendheid, etc. zullen dus allemaal kunnen variëren. Zelfs bijna zuivere kristallen van een mineraal zoals kwarts (SiO2) variëren sterk in kleur in functie van sporenelementen die worden opgenomen in de kristalstructuur: bergkristal (kleurloos), rookkwarts (bruin), amethist (paars) en citrien (geel), etc. Als je meer wilt weten over mineralen, sluit je dan aan bij een vereniging zoals bv. Minerant (https://www.minerant.org/MKA/index.html)
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Geologie - Paleontologie - Paleoklimatologie. Vanaf september 2024: Bachelor in de Geowetenschappen in Leuven!