Is het mogelijk om elektriciteit op te wekken aan de hand van oceanische druk?

Enes, 12 jaar
16 augustus 2024

Het is mogelijk om elektriciteit op te wekken aan de hand van druk. Is dit dan ook mogelijk met de druk van de oceaan?

Antwoord

Hallo,

Het antwoord op de vraag is dubbel (ja en neen).

Laat ik van start gaan met het antwoord neen:

Elektriciteit is energie: je kan er iets mee laten bewegen, licht maken, een radio laten spelen etc.

Om elektriciteit te maken heb je een andere vorm van energie nodig, die je dan kan omzetten naar elektriciteit. Er kunnen verschillende soorten energie gebruikt worden, bv. licht (met zonnepanelen omzetbaar), warmte (verschil in temperatuur tussen twee objecten, kan omgezet worden met een Peltier-element of stoomturbine), een mechanische beweging (wind die blaast, bv. een windmolen), water dat stroomt (met een waterkrachtcentrale)).

Water (en dus ook dat in de oceaan) dat niet stroomt, oefent een druk uit naarmate je dieper onder het oppervlak gaat. Net zoals dat het geval is met de lucht rondom ons (de luchtdruk op zeeniveau is ongeveer één bar). Die druk op zich kan pas energie opleveren wanneer het water (of de lucht) in beweging komt. Dat is het gevolg van een drukverschil (je krijgt maar wind wanneer er hoge en lage luchtdruk is op verschillende plaatsen).

De resulterende beweging van het water (stroming) of lucht (wind) kan met een turbine/windmolen omgezet worden in elektriciteit, door aan die stroming (kinetische energie) energie te onttrekken (de stroming zal daardoor vertragen).

Het antwoord is dus neen, omdat druk op zich geen beweging veroorzaakt, je hebt een drukverschil nodig, zodat het water in beweging komt, en aan die beweging kan je energie onttrekken.

Laat de gootsteen vol met water lopen. Op de bodem van de gootsteen heb je een hogere druk dan aan het oppervlak van het water. Het water in de gootsteen kan (zolang het stilstaat) niet gebruikt worden om elektriciteit te maken. Haal je de stop uit de gootsteen, dan stroomt het water weg naar de lage druk in de afloop. Deze stroming kan wel gebruikt worden om elektriciteit te maken.

Het antwoord ja:

En hier zijn meerdere mogelijkheden.

- Getijden: door de aantrekkingskracht van de zon en de maan vloeit het water in de oceanen naar de kant van de planeet waar de zon/maan zich bevinden. Daardoor krijgen we een herhaaldelijke stijging en daling van het zeeniveau (drukverschillen). Het water stroomt (beweegt), en die "getijdenstromen" kunnen gebruikt worden in getijdencentrales. https://nl.wikipedia.org/wiki/Getijdenenergie

- Golven: door de interactie van de wind met het wateroppervlak ontstaan golven (het water wordt in beweging gezet door de wind). Die beweging kan omgezet worden in elektriciteit. https://nl.wikipedia.org/wiki/Golfenergie

- Drukverschil tussen oppervlak en diepte van de zee: hierbij wordt de hoge druk op de zeebodem gebruikt om iets naar de lagere druk aan het oppervlak te laten bewegen. Dat kan pas wanneer je (tegen die hoge druk in, en dat kost energie) dat "iets" naar de zeebodem brengt. Een stuwmeer doet net het omgekeerde. Je pompt water naar omhoog, en laat het daarna terug naar beneden vloeien.

Groetjes

Marc

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be