Antwoord
Dag Luna,
Het is geleidelijk ontstaan.
- In de 2de eeuw ontwikkelde men papier in China waarin je scherpe vouwen kan maken die toch sterk blijven. Via Korea bereikte de kunst van het papiermaken in de 7de eeuw Japan.
- Vanaf de 8ste en 9de eeuw, de Japanse Heian-periode, ontstonden technieken om ceremoniële geschenken, offergaven en geld op heel specifieke manieren in papier te verpakken. Daarbij werden nog geen figuurtjes nagebootst, en werd er ook nog geknipt en gelijmd.
- Tijdens de Morumachi-periode, de 14de en 15de eeuw, werden vlinders gevouwen als geluksbrengers en versieringen op cadeautjes. Er ontstonden regels voor ceremoniële 'girei' origami, onder andere dat je slechts met één blad mocht werken, niet mocht knippen, scheuren, kreuken of lijmen.
- In de 18de eeuw, tijdens de Edo-periode, ontstond een meer speelse vorm, de 'yugi' origami, met o.a. de bekende kraanvogels en zwaarden uit gevouwen papier. Er verschenen handleidingen, origami-patronen op kimono's, wedstrijden om zeer complexe vormen en karakters uit één blad te vouwen...
Leuk om weten is dat in Europa al in 1498 in een editie van het boek 'De Sphaera Mundi' van Johannes de Sacrobosco (waarin bewezen wordt dat de aarde rond is, door het principe van een zonsverduistering uit te leggen) ook al een papieren bootje werd getoond.
Reacties op dit antwoord
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.