Hallo!! Ik mag dan wel een Nederlander zijn, maar ik drink graag speciaalbier. Zo noemen wij dat hier. Bij een glas Karmelietbier dwarrelen er recht omhoog belletjes. Ik heb het gevraagd aan de brouwerij. Ze zeiden dat het kwam door het door hun gekozen bierglas, maar vooral ook door hun brouwproces (in mijn herinnering). Ik dronk zojuist uit een glas Heineken (soort longdrinkglas) en dat heeft hetzelfde effect. Hoe kan dit? Bij voorbaat dank.
Beste Theo,
Het is altijd leuk om over wetenschap te praten bij een goede Karmeliet. De belletjes die bijdragen aan het mondgevoel en de vorming van de mooie schuimkraag zitten gewoon in het bier opgelost. Het koolzuurgas is een restproduct van de vergisting van suikers tot alcohol, al wordt er soms ook koolzuurgas toegevoegd via de tapinstallatie. Er is dus een verschil tussen een Karmeliet van het vat en een Karmeliet uit een flesje. In het geval van het flesje gebeurt er een nagisting op fles wat betekent dat er nog wat extra suiker wordt toegevoegd aan de flesjes om de gistcellen aan te zetten om nog wat extra koolzuurgas te vormen. Hierbij worden natuurlijk ook andere verbindingen gevormd, waardoor de smaak en het alcoholgehalte beïnvloed worden. Bij een Karmeliet van het vat, wordt het koolzuurgas tijdens het tappen toegevoegd.
Je bier zal dus steeds borrelen, ongeacht het glas. De reden waarom de belletjes in een mooie kolom opstijgen heeft echter wél iets te maken met het glas. Het karmelietglas bevat in het midden van de bodem een regio die iets ruwer is dan het omliggende glas, waardoor het op die plaats makkelijker is om belletjes te vormen en ze vervolgens te laten opstijgen. Ook het duvelglas maakt gebruik van dit principe: de gestileerde D aan de binnenkant van het glas vergemakkelijkt de vorming van gasbellen waardoor ook een glas Duvel te herkennen is aan die typische gouden tornado.
Zie je hetzelfde verschijnsel in een glas dat niet ontworpen is om dit uit te lokken dan kan dit erop wijzen dat er een klein defect in het glas aanwezig is: een ruw oppervlak, een kleine barstje of stofdeeltjes die aan het glas bleven kleven. Dus het kan perfect ook voorkomen in een heinekenglas, maar dan eerder uitzonderlijk. Ook gistdeeltjes die meekomen bij het uitschenken kunnen zorgen voor een snelle vrijstelling van koolzuurgas en dus extra schuim. Het bier Hopus brengt borrelglaasjes op de markt om het laatste restje bier in uit te schenken, waardoor de schuimkraag onder controle wordt gehouden en liefhebbers ook nog kunnen genieten van een klein glaasje boordevol vitaminen en mineralen uit de gistdeeltjes.
Ik hoop dat dit antwoord helpt. Het is sowieso een leuk gespreksonderwerp voor op een zomers terras. Op uw gezondheid!
Hallo!!
Ik zag net België - Frankrijk!
Wat vervelend voor jullie.
Bedankt voor je antwoord.
Proost.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
(Bio)chemie Eiwitgebaseerde materialen Weefselregeneratie biosensoren