Waarom smaakt siroop zo vies?

Noé, 9 jaar
23 juni 2024

Antwoord

Beste Noé,

Oei, niet lekker. Helaas is wat je lekker vindt verschillend van persoon tot persoon. Bijvoorbeeld, ik vind siroop lekker bij pannenkoeken en als ik stoofvlees maak, doe ik daar ook altijd een lepel of twee siroop bij om te zoeten zonder dat het overheerst. Siroop wordt anders gemaakt dan vruchtengelei of vruchtenconfituur. Meestal wordt siroop gemaakt op basis van appelsap en/of perensap dat sterk ingekookt wordt zodat je van de oorspronkelijke liters sap maar ongeveer 1/4 overhoudt. Er wordt meestal wel suiker toegevoegd maar in verhouding niet zo veel. Siroop heeft daardoor misschien een minder uitgesproken suikersmaak en het proeft vrij geconcentreerd. Misschien is het dat aspect wat je minder lekker vindt. 

Ik hoop dat je dit antwoord kan smaken en misschien leer je nog ooit om de siroopsmaak te appreciëren, of je blijft het niet lekker vinden en dan is dat ook goed :-)

Vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

  • 27/06/2024 - Noé (vraagsteller)

    Het gaat hier niet om lekkere siroop om op pannenkoeken te doen ofzo, maar het gaat om siroop die je van de dokter voorgeschreven krijgt bij bvb ziekte, zoals hoestsiroop of antibiotica. Dus waarom smaakt die altijd zo slecht? Waarom maken ze die niet lekker zoet met appeltjes of suikers?

  • 27/06/2024 -  (wetenschapper)

    Ach zo :-) Wat die medicatie of die siropen minder lekker maken zijn de stoffen die dan de geneeskrachtige eigenschappen hebben. Vele van die stoffen zijn zogenaamde organische verbindingen (= opgebouwd uit vooral koolstof- en waterstofatomen, met daarbij nog wat zuurstof- en stikstofatomen). Die stikstofatomen in organische verbindingen/stoffen geven vaak een bittere smaak en dat is inderdaad niet lekker. Wat men dan doet is suiker toevoegen en aroma's van appelsien of andere vruchten om het een beetje lekkerder te maken, maar helaas dat helemaal wegkrijgen is heel moeilijk. Onze tong is helaas heel gevoelig voor bittere smaken. Conclusie: men doet zijn best om ze lekkerder te maken, maar helemaal die bittere smaak wegkrijgen lukt niet :-/

  • 27/06/2024 - Noé (vraagsteller)

    Het gaat hier niet om lekkere siroop om op pannenkoeken te doen ofzo, maar het gaat om siroop die je van de dokter voorgeschreven krijgt bij bvb ziekte, zoals hoestsiroop of antibiotica. Dus waarom smaakt die altijd zo slecht? Waarom maken ze die niet lekker zoet met appeltjes of suikers?

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dirk Vanderzande

Universiteit Hasselt
Agoralaan Universitaire Campus-gebouw D BE-3590 Diepenbeek
http://www.uhasselt.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be