Hallo, ik heb dit gevonden in onze tuin. Is het misschien een fossiel?

Jelle, 7 jaar
20 juni 2024

Antwoord

Beste Jelle

Je hebt een leuk steentje gevonden! Ik denk dat het een vuursteen is en dus geen fossiel, maar er zitten waarschijnlijk wel fossielen van zeedieren in. Ik kan het helaas op de foto niet goed zien, maar de witte vlekken aan de buitenkant onderaan en rechts zouden wel eens resten van zee-egels kunnen zijn die tijdens het Krijt-tijdperk leefden. (Ik kan overigens op basis van alleen deze foto niet helemaal uitsluiten dat je steen een kalksteen is. In dat geval zijn de witte vlekken mogelijks resten van fossielen die verwant zijn aan zee-egels, namelijk zeelelies.)

Op de website van De Belemniet zie je hoe recente en fossiele zee-egels eruit kunnen zien. Je kunt ze zelf ook vinden op zandstranden zoals aan de Noordzee. De schaaltjes van sommige recente soorten, waaronder het zeeboontje, zijn nog geen centimeter groot, maar kunnen vooral na een storm in grote aantallen op het strand aanspoelen. Het zand bevat dan zeker ook hele kleine, haardunne glazige stekeltjes van deze en andere soorten zee-egels. Kijk maar eens goed!

Wil je misschien ook een keer fossiele zee-egels vinden op een strand, dan kun je gaan zoeken bij de krijtrotsen van Noord-Frankrijk of Zuid-Engeland. Daar liggen op het strand talloze zwarte vuurstenen, zoals het steentje uit jouw tuin. Soms zitten daar zelfs hele zee-egels in. 

Succes met zoeken!

Reacties op dit antwoord

  • 24/06/2024 - Jelle (vraagsteller)

    Bedankt voor uw antwoord!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Robert Speijer

Geologie - Paleontologie - Paleoklimatologie. Vanaf september 2024: Bachelor in de Geowetenschappen in Leuven!

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw