Door de stijging van het CO2-gehalte in de lucht ontstaat een chemische reactie met zeewater, waarbij H+ -ionen gevormd worden waardoor het zeewater zuurder wordt. Wat zijn de gevolgen voor het zeeleven?
Beste Dirk
U snijdt daar een zeer actueel thema in zeeonderzoek aan!
De verzuring van het oceaanwater heeft op meerdere manieren gevolgen voor het leven in de oceanen en ook voor onszelf. Deze verzuring kan vooral een probleem vormen voor organismen die hun skelet opbouwen uit kalk (CaCO3). Denk daarbij aan schelpen, slakkenhuizen en koralen, maar ook aan planktonische organismen zoals foraminiferen en coccolithoforen.
In zuurder zeewater, en dus bij een lagere pH, is het voor al deze organismen moeilijker om het skelet te vormen, omdat kalk oplost in zuur water en hoe lager de pH, hoe sneller dat proces verloopt. Dit kan experimenteel in een laboratoriumomgeving aangetoond worden, maar ook in veldstudies in de zee en oceanen.
Coccolithoforen worden gerekend tot het 'plantaardige' plankton en nemen zoals echte planten bij de fotosynthese CO2 op en produceren daarbij zuurstof. Indien dat proces slechter zou gaan verlopen door oceanische verzuring, dan heeft dat niet alleen gevolgen voor dat plankton zelf (en voor de chemische samenstelling van het zeewater en de atmosfeer), maar ook voor mariene ecosystemen en de hele voedselketen, van dierlijk plankton, via kreeftachtigen en bv. vissen tot de toppredatoren zoals walvissen, haaien en natuurlijk de mens. Een gelijkaardige situatie geldt voor rifkoralen die een sleutelrol spelen in de enorm diverse en rijke ecosystemen in de tropen. Hoge watertemperaturen en zuurder water leiden steeds vaker tot het afsterven van koralen en het volledig ineenstorten van de rijke koraalrifecosystemen.
Voor meer informatie verwijs ik naar deze Wikipedia-pagina.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Geologie - Paleontologie - Paleoklimatologie. Vanaf september 2024: Bachelor in de Geowetenschappen in Leuven!