Zie je kleuren als je door de atmosfeer zou vliegen? Zo ja, welke?

Iris , 9 jaar
6 mei 2024

Antwoord

Jawel.  Hoe je de dingen om je heen ziet, hangt af van je ogen.  En dat verandert niet als je in een vliegtuig, of zelfs in een ruimtetuig zit.

Reacties op dit antwoord

  • 14/05/2024 - Iris  (vraagsteller)

    Bedankt voor het antwoord, maar ik bedoelde eigenlijk of het licht door de verschillende lagen van de atmosfeer op verschillende manieren gebroken wordt en in welke kleuren dat eventueel resulteert.

  • 14/05/2024 -  (wetenschapper)

    De breking maakt niet zoveel verschil. Het is eerder de absorptie en verstrooiing door de atmosfeer die relevant zijn. Blauw licht wordt het meest geabsorbeerd en verstrooid, rood licht het minst. Dat zien we vanop de grond: als er veel absorptie is, dan komt enkel het rode licht van de zon er nog door. En dan zijn al die andere golflengten verstrooid doorheen de atmosfeer, en is de achtergrond eerder aan de witte kant. Hoog in de bergen is het zonlicht door minder atmosfeer gegaan, en zijn enkel de blauwste kleuren eruit gefilterd; dan is ook de hemel heel diep blauw. Ik had inderdaad je vraag niet volledig begrepen. Want je moet niet vliegen om die kleureffecten waar te nemen, hoger klimmen helpt ook.

  • 15/05/2024 - Iris  (vraagsteller)

    Bedankt voor het antwoord! Nu begrijp ik het!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw