Waarom wordt een president die begint met een oorlog meestal niet vermoord en de burgers wel?

Benny, 61 jaar
1 mei 2024

Als een president een oorlog begint, wordt hij meestal niet vermoord en de burgers wel. Dit is toch de omgekeerde wereld?

Antwoord

Staatshoofden hebben doorgaans een heel goede persoonlijke beveiliging, dat spreekt voor zich. Ook worden ze doorgaans ver weg van frontlinies gehouden, om de werking van de staat te verzekeren.

Maar of staatshoofden bij internationale conflicten de dans vaker ontspringen dan hun onderdanen, zou ik toch betwijfelen. Het is een bijzonder riskant beroep, met veel aanslagen, executies bij staatsgrepen en veel stress. Van de 45 presidenten van de Verenigde Staten werden er 4 vermoord tijdens hun ambtstermijn en ontsnapte een veelvoud ervan aan moordaanslagen. Hartaanvallen en depressies blijken vaker bij hun beroepscategorie voor te komen dan in de algemene populatie. En de zeer frequente verplaatsingen leiden ook tot relatief gezien een hoog aantal dodelijke ongevallen met auto's, helikopters en vliegtuigen.

In een studie uit 1998 (Pyenson, Cove e.a.) naar 118 staatshoofden die overleden in functie tussen 1965 en 1996, kwam 44% om door geweld. De overige overlijdens volgden grotendeels de trends van levensverwachting en doodsoorzaken in de algemene bevolking.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_heads_of_state_and_government_who_died_in_office

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9866356/

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw