Hoe moet je de voedingswaarde-informatie op het etiket van bouillonblokjes begrijpen?

Lies, 51 jaar
17 april 2024

Op de bouillonblokjes die ik gebruik staat de voedingswaarde per 100 ml bereid product. Op de verpakking staat ook "1 blokje per 500 ml" water. Ik wil weten wat de voedingswaarde is van 1 enkel blokje (niet opgelost dus). Moet ik dan veronderstellen dat het de voedingswaarde is per 100 ml wanneer het blokje opgelost is in 500 ml water en dus alles maal 5 doen om te weten hoeveel er van alles in 1 blokje zit?

Antwoord

Beste Lies,

Inderdaad, de voedingswaarde op de verpakking van bouillonblokjes wordt meestal (altijd?) uitgedrukt voor het bereide product (de bouillon zelf dus). Dit is trouwens ook het geval voor bv. instantsoepen en sausmixen in poedervorm.

Soms kan het toch handig zijn om te weten wat de voedingswaarde van een enkel blokje is, bv. als je het zou verkruimelen in een gerecht en je wil weten hoeveel zout je zo (o.v.v. Na) toevoegt. Het volstaat hierbij om dan de berekening die je voorstelt te volgen.

Om de voedingswaarde van één blokje te kennen neem je dus 5x de waarden die gelden voor 100 ml bereid product. Let hierbij wel op dat je zo de waarde van dat ene blokje (typisch zo'n 5 à 10 g) berekent, niet per 100 g "bouillonblokje". Om te vergelijken met andere producten bereken je de waarden dus best per 100 g (blokjes van verschillende merken zijn bv. niet allemaal even groot).
Ik heb bij de berekening wel de assumptie aangenomen dat de bouillonblokjes 0% vocht bevatten. Aangezien dit voor droge producten niet altijd het geval is (ze kunnen toch nog enkele procenten vocht bevatten), is de berekening te beschouwen als een zeer goede benadering.

Beste groeten!

Dries

Reacties op dit antwoord

  • 23/05/2024 - Lies (vraagsteller)

    Hartelijk bedankt voor het heldere antwoord. Ik vind dat het nuttiger zou zijn om (ook) de voedingswaarde per blokje te vermelden. Door met 100 ml bereid product te werken, wordt de indruk gewekt dat de voedingswaarde afhangt van de hoeveelheid bereid product.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. ing. Dries Vandeweyer

Voedingsindustrie, levensmiddelenmicrobiologie, moleculaire biologie, eetbare insecten, biowetenschappen

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw