Wat zou er gebeuren als bubbels in frisdrank zouden zakken?

Loqmane, 6 jaar
12 april 2024

Bubbels stijgen altijd op in bruisende dranken, maar bestaan er ook dranken waarbij ze zakken? Of wat zou er gebeuren als ze zakken? Zou je dan meer scheetjes laten in plaats van boertjes?

Antwoord

Beste Loqmane,

Voor vragen over boertjes en scheetjes maken we graag tijd! :-) Onder "normale" omstandigheden zullen gassen altijd een lagere dichtheid hebben dan vloeistoffen, omdat de moleculen in een gas veel meer ruimte innemen. Hetzelfde volume gas zal dus minder zwaar zijn dan dat volume aan vloeistof. De bubbels zullen dus blijven stijgen.

Onder speciale omstandigheden (zeer hoge drukken) zou je xenongas zo hard kunnen samenpersen dat de dichtheid een klein beetje hoger wordt dan de dichtheid van water bij dezelfde druk. Dan zou het gas zich ónder de waterlaag bevinden. Ik vrees alleen dat de druk echter zó hoog is dat we niet kunnen testen of dit ook zou zorgen voor meer scheetjes.

Het is ook belangrijk om te zeggen dat de befaamde boeren niet alleen het gevolg zijn van het doorslikken van de bubbels in frisdrank. De maag maakt een sterk zuur aan (maagzuur) om je eten te helpen verteren. Dat zuur helpt het nog opgeloste koolzuurgas uit de limonade en cola te komen en zorgt zo voor een opgeblazen gevoel en daarna misschien een luide boer. Pardon!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof. dr. Geert-Jan Graulus

(Bio)chemie Eiwitgebaseerde materialen Weefselregeneratie biosensoren

Universiteit Hasselt
Agoralaan Universitaire Campus-gebouw D BE-3590 Diepenbeek
http://www.uhasselt.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw