Klopt het dat na de Gelderse Oorlogen in 1543 het hele huidige Nederland bij het Bourgondische rijk hoorde?

Harm Jan, 52 jaar
4 april 2024

Als ik deze kaart zie, vraag ik me af of dat gebied boven Kleef bijvoorbeeld wel bij het huidige Nederland hoort, maar volgens de kaart indertijd niet Bourgondisch was.

Antwoord

Dag Harm Jan,

Het werd het Habsburgse rijk genoemd, maar verder klopt het wel.

Het Boergondische rijk wordt gewoonlijk geteld tot het overlijden van Karel de Stoute, of eventueel tot het overlijden van zijn dochter Maria van Boergondië, omdat dan de mannelijke lijn uitstierf én het thuisland Boergondië grotendeels naar de Franse kroon ging, op de Franche-Comté na. Filips de Schone, de oudste zoon van Maria, was in de eerste plaats immers Habsburger, zoals zijn vader Maximiliaan van Oostenrijk.

Het was Karel V die vanaf 1621 zijn rijk begon uit te breiden, eerst met Doornik, dan Friesland. Gelre vormde daarop een machtsblok met de Franse koning, de erfvijand van Karel V. Dat leidde tot een heen-en-weer van Gelderse oorlogen, die eindigden met de val van Düren en het Traktaak van Venlo in 1543, waarbij Karel V het hertogdom veroverde en één bijna aaneengesloten gebied ontstond. Naast militaire veroveringen zorgde hij ook diplomatisch voor het losweken van leenplichten aan de Franse koning en Duitse keizer.

Dat omvatte zowat heel het huidige Nederland, maar niet het huidige België, omdat het toenmalige prinsbisdom Luik dankzij een neutraliteitspolitiek altijd los bleef van het Habsburgse rijk (onder de Boergondiërs was er wel een strijd met Luik, waarbij die laatsten het Franse kamp opzochten).

In 1581 scheurden hele stukken van Noord-Nederland zich al af van dat Habsburgse rijk, en kwam er een breuk tussen 'Spaanse Nederlanden' en 'Staatse Nederlanden'.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw