Graag had ik geweten of dit om een fossiel gaat. Ik heb deze gevonden bij graafwerken in het binnenland van Normandië in Frankrijk. Alvast bedankt voor de info.
Beste Pieter
De steen zelf is geen fossiel, maar er is wel een reeële kans dat er een fossiel in de steen zit. De steen oogt namelijk als een flinke vuursteenknol (knol van silex) die in een fossielrijke kalksteen gevormd werd. Met een nauwkeurige aanduiding van de vindplaats en met behulp van een geologische kaart kan misschien ook het oorspronkelijke kalkgesteente en de ouderdom ervan bepaald worden. In Normandië zou ik vermoeden dat het om kalkstenen uit het Jura-tijdperk gaat.
Dag Professor, Alvast bedankt voor de informatie. De steen werd gevonden nabij het dorp Bosc-Le-Hard 76850. Zou ik deze voorzichtig openbeitelen of best gerust laten dan? Groeten
Beste Pieter Normandië blijkt groter dan ik dacht en dat betekent dat de vuursteen - zoals vaak in onze regio - afkomstig is uit krijtgesteente uit de Krijt-periode zo tussen de 100 en 66 miljoen jaar oud. Ik zou de steen zo laten zoals hij is, namelijk heel mooi. Je moet zeker niet op een vuursteen gaan beitelen want de splinters die er met grote snelheid kunnen afschieten zijn vlijmscherp. Een eventueel fossiel zul je er ook niet uit kunnen krijgen. Wat je wel kunt doen is de zwarte delen van de vuursteen met een loupe bekijken. Dan zie je mogelijk wat kleine witte spikkels van microfossielen, zoals foraminiferen die er in kunnen zitten.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Geologie - Paleontologie - Paleoklimatologie. Vanaf september 2024: Bachelor in de Geowetenschappen in Leuven!